ОБЩЕСТВО

Лоши новини за алъш-вериша и купона в Турция, българите пропищяха от скока на цените СНИМКИ

Остават броени дни до новогодишната нощ, но тази година в Одрин се наблюдава спад в резервациите на места за забавление спрямо миналата година, от български и гръцки туристи, които искат да посрещнат 2024 г. там. 

Фершит Гюнгьор, който управлява заведение в града, сподели да ежедневника Хюрийет: „Докато миналата година резервациите бяха 100 процента, днес можем да кажем, че до момента те са около 60-70 процента“.

В Одрин български и гръцки туристи, по традиция задоволяват всичките си нужди от игла до конец от пазарите, магазините и аптеките в града заради курсовата разлика. Много чужденци вече започнаха да резервират места в увеселителни заведения, за да прекарат новогодишната нощ тук.

 Тази година дни преди Нова година резервациите са по-малко спрямо миналата година, „уточнява Марица“. 

Ерсан Сиврикая, управител на ресторант от Одрин сподели, че само една българска група от 30 души е направила резервации за заведението му до момента: „Въпреки че капацитетът на нашето заведение е 250 души, до сега имаме резервации за 100 души. Идващите от България запазиха 8 маси, тоест група от 30-35 човека“. 

Все още има надежда, защото има още почти седмица до нова година. Резервациите ще продължат и през този период. Но със сигурност има намаление.

Причините са предимно икономически. Непрекъснатото покачване на цените на месото и алкохола в Турция повлияха много на тази ситуация. Всъщност, дори и в рамките на нашата концепция „Донесете си собствена напитка“, цената пак им се вижда скъпа“, отбеляза той.

Ягмур Ъслаттъ Айдън, собственик на къща за гости, също отчете, че са имали повече резервации през предходната новогодишна нощ. 

„Изпитваме спад в резервациите. Миналата година ние приютиха много повече български туристи. За сега сме на половина пълни. В момента имаме основно гости турци“, допълни той.

Айдън отбеляза, че са свидетели на значително намаляване на посещенията особено през последния месец. Тъй като сме на най-известната туристическа улица на Одрин, ние вече работим предимно с туристи. 

Това не важи само за новогодишната нощ, всички търговци усещат спада на туристите през последния месец. Ние колкото и да се съпротивляваме на увеличенията в Турция, мисля, че стоките и услугите ни започнаха да стават скъпи в един момент дори и за туристите„, добави той.

Фершит Гюнгьор, който управлява развлекателно заведение в града, обясни: „Те могат да изберат нашето заведение, защото това е район близо до границата, но когато погледнем резервациите, виждаме, че тази година е малко по-различно от предишните. Докато резервациите бяха 100 процента миналата година, днес можем да кажем че са около 60-70 процента“, заключи той.

Метин Шишоглу, който управлява хотел в Одрин, сподели: „Процентът на заетост при нас за Нова година в момента е около 80 процентаПо-голямата част от капацитета на клиентите ни са българи и повечето от тях идват да се забавляват.

Резервациите започнаха преди месец. Одрин им е много достъпен, защото цените все още са по-ниски от България„, отбеляза той.

Друга причина която ще задълбочи отлива на български туристи е и увеличението на цените на лекарствата в аптеките с 25 на сто влязло в сила от вчера.

Въпреки всичко инфлацията в Турция продължава да е висока, като турската лира продължава да се обезценява спрямо световните валути. Според официалния курс на БНБ един лев днес се разменя за 16,46 TRY, докато 100 TRY вече са 6,07 лв.

ПРОЧЕТИ

Back to top button