ЛЮБОПИТНО

Разкриха мистерията с изчезването на гигантските маймуни

Международна група учени от Китай, Австралия и САЩ разгадаха мистерията с изчезването на гигантските маймуни – гигантопитеците (Gigantopithcus blacki). Това се съобщава в статия, публикувана в списание Nature.

Изследователите са показали, че тези примати, които са били много далечни роднини на хората и са бродили из карстовите равнини на Южен Китай, са изчезнали преди между 295 000 и 215 000 години, преди хората да пристигнат в региона.

Причината за изчезването е неспособността да адаптират своите хранителни навици и поведение към променящия се климат.

Учените анализирали вкаменелости от 22 пещери в региона Гуанси в Южен Китай и използвали няколко метода за датиране. Установено е, че възрастта на вкаменелостите съвпада с луминисцентното датиране на седиментите, където са открити, което дава на палеонтолозите надеждна хронология на изчезването на Gigantopithcus blacki.

Данните за полени, реконструкцията на фауната, идентифицирането на изотопния състав на зъбите и анализът на пещерните седименти са позволили на изследователите да определят условията на околната среда, довели до изчезването на Gigantopithecus.

Видът процъфтява в богати и разнообразни гори, но преди 700-600 хиляди години околната среда става по-променлива и променящите се сезони водят до преструктуриране на структурите на горските общности.

Близки роднини на гиганторитеците са били орангутаните, които са се оказали по-гъвкави в адаптирането към новите условия, променяйки своите предпочитания, поведение и размер на тялото.

За разлика от тях, Gigantopithcus blacki са разчитали на по-малко хранителен резервен източник на храна. Приматите са станали по-малко подвижни и техният географски обхват на търсене на храна се е свил, оставяйки ги в хроничен стрес и фатален спад в числеността.

Превод и редакция

ПРОЧЕТИ

Back to top button