ПОЛИТИКА

Тагарев не може да намери военни, пропагандата била виновна

Русия ли е виновна или България за некомплекта в българската армия? На този въпрос, зададен от Николай Дренчев от „Възраждане“, отговори министърът на отбраната Тодор Тагарев. 

„Конкретно за влиянието на пропагандата: само 22% от местата за курсанти в Националния военен университет. Това е исторически грандиозен спад.

Пропагандата твърди, че ще изпращаме нашите военнослужещи да воюват в Украйна.

Това гарантирано не ни помага“, обясни той, като добави, че тази теза е невярна.

Тагарев допълни, че проблемът, обаче е комплексен и свързан също с демографски, социални причини и въпросът доколо Министерството на отбраната е конкурентно на пазара на труда. 

„На пилотите на въздушната линейка дават 8 000 лв. заплата, как ще ги удържим в армията? Нещата са много сложни. Хубаво би било да търсим конструктивно решение“, посочи министърът на отбраната.

По време на изслушването на министъра на отбраната в парламентарната комисия по отбрана беше засегнат въпроса за стратегическия преглед в отбранителната политика на България. Тагарев посочи, че той ще се забави.

Министърът обясни, че на последното заседание на Съвета по отбрана към Министерството на отбраната седемте работни групи, които са натоварени с извършването на анализа, са представили своите доклади.

„Част от предложенията, с които излизат работните групи, достигат до равнище на зрялост, което ще ни позволи да предприемем мерки по-нататък, включително промени в Закона за отбраната и въоръжените сили“, заяви Тагарев.

Той посочи, че ще внесе искане за удължаване на стратегическия преглед в Министерския съвет и смята, че реалистично анализът може да приключи към края на юни.

Стана ясно, че най-големият проблем на стратегическия анализ е кадровият въпрос. Тагарев обясни, че има огромен спад на кандидатстващи в Националния военен университет – само 22% от местата са били запълнени през 2023 г.

Отново бе поставен въпросът за изграждането на военна инфраструктура край ямболското село Кабиле. Адмирал Ефтимов посочи, че ние изграждаме наша инфраструктура и може да се използва от съюзниците в случай на нужда, а не се изгражда база на НАТО.

Министър Тагарев допълни, че се разглежда вариант за ремонт на някои сгради, а изграждането на самостоятелна структура ще отнеме години. Той допълни, че италианската страна е поискала да ѝ предоставим терен, „където да си опънат палатките“.

„За цена няма как коментирам, но най-вероятно ще бъде над 100 млн. лв.“, посочи Тагарев.

ПРОЧЕТИ

Back to top button