ЛЮБОПИТНО

Шокиращи разкрития за мумията на Ленин, намесени са фалшиви мигли, изкуствена кожа и… СНИМКИ

Мавзолеят с мумията на лидера на Октомврийската революция и първия владетел на съветската държава Владимир Илич Ленин е една от забележителностите на Москва повече от 90 години. През това време историческият обект е обвит в много мистерии и легенди, пише „Труд“.

Защо не е погребан

Според официалната, версия идеята да се погребе В.И. Ленин в Мавзолея се ражда сред болшевиките и работниците.

След смъртта на лидера ръководството на Съветска Русия уж получава множество писма от работниците с подобни предложения. В правителството тази идея е формулирана за първи път от M.И. Калинин, и почти всички го подкрепят, само Троцки нарича идеята „лудост“.  Повечето съвременни историци обаче смятат, че всъщност Сталин лично поема инициативата за балсамиране тялото на лидера и поставянето му в Мавзолея. Но защо е нужно?

Според някои експерти, Йосиф Висарионович прави опит да наложи на съветския народ един вид нова религия, напомняща култовете на древен Египет, които обожествяват фараоните. Всъщност в продължение на много години Мавзолеят се превръща в обект на поклонение на съветския народ.

Можело е да го замразят

Балсамирането на трупа на пролетарския лидер се извършва под ръководството на биохимика B.И. Збарски. Той се грижи за поддържането на останките на Ленин в продължение на 30 години, до смъртта си през 1954 г. 

През 1939 г. към Министерството на здравеопазването на СССР е организирана изследователска лаборатория, която се занимава с решаването на научни и практически проблеми, свързани с опазването на тялото на Ленин. За лабораторията е обособено помещение в Мавзолея. Съществува повече от половин век и през 1992 г. става част от Всесъюзния институт по лечебни и ароматни растения (ВИЛАР) като Научно-образователен център по биомедицински технологии. Веднъж на година и половина тялото на лидера се потапя в балсамова течност. Въпреки това, дори при липса на такава „грижа“, мумията няма да се влоши в продължение на няколко десетилетия. 

Любопитно е, че първоначално членът на ЦИК Леонид Красин предлага тялото на Ленин да се замрази, но се оказва, че е невъзможно да се осигури непрекъснато захранване с електричество във фризера, което означава, че в случай на прекъсване на захранването останките на лидера могат да пострадат.

Приключенията в Тюмен

През юли 1941 г., във връзка с началото на Великата отечествена война, мумията на Ленин е „евакуирана“ в Тюмен. Той е поставен на втория етаж на сградата, където днес се намира Тюменската държавна селскостопанска академия. Тази информация, разбира се, е засекретена, но слухове все още се разпространяват. Служители на учебното заведение казват, че по време на престоя си в Тюмен, мумията на Ленин започва да се покрива с черна плесен и академик Збарски едва не е разстрелян за това. Но по някакво чудо той успява да спаси тялото на лидера от разпадане и така спасява и собствения си живот. През април 1945 година мумията отново е върната в столицата.

Вождът е жив

Тази версия възниква благодарение на експерта на ЦНЕАТ A.Н. Колмиков, който въз основа на криминално-портретна експертиза на наличните снимки на Ленин стига до сензационни заключения. Той смята, че на снимките с надпис „В.И. Ленин пред звукозаписна машина в Кремъл. Москва, 29 март 1919 г.“ и „В.И. Ленин в Дома на съюзите ”(1927) изобщо не е същият човек. Според теоретиците на конспирацията, вероятно Ленин е подменен докато е в Германия. Истинският Улянов не би се съгласил да ръководи преврат в страната си и тогава вероятно е ликвидиран и на негово място се появява германски агент. А добре познатото ленинско „грачене“ не е нищо повече от чужд акцент. Вярно е, че за да се твърди уверено фактът на заместване, е необходима информация, че в младостта си Владимир Улянов не е имал говорни дефекти, но никой не може да потвърди това.

Мавзолеят е една от главните туристически атракции в Москва.

Преди няколко години в мрежата се появява мистериозен запис от Мавзолея, направен от филмова камера. На него се вижда как мумията на Ленин вдига лявата си ръка, след това се протяга напред с цялото си тяло и след това пада обратно в саркофага. Американски изследователи на паранормални явления, ръководени от професора по механика във Филаделфийския университет Джон Капри младши, се заинтересуват от записа. Изследват го и стигат до извода, че не е фотомонтаж или направен със специални ефекти. „Нещо повече, числата в разкадровката и времето, което тече в горната част на екрана, са сто процента в съответствие със стандартите, използвани от камерите в Мавзолея“, пише Капри в статия за феномена. 

Капри и колегите му дори се опитват да изследват тялото на лидера, но пазачите на мавзолея не ги пускат. Въпреки това историята поражда много приказки, че мумията отдавна дава признаци на живот и това е многократно записано от служители на Мавзолея и Кремъл. Дори измислят, че през нощта вождът става от саркофага и се скита из Кремъл.

Комунистите особено харесват легендата. Като че ли не без причина в съветско време има лозунг: „Ленин е живял, Ленин е жив, Ленин ще живее!“

ПРОЧЕТИ

Back to top button