ЛЮБОПИТНО

Това е истината за високосната година

Тази година е високосна и месец февруари не е толкова кратък. Веднъж на всеки четири години добавяме по един ден към календара, така че да се правилно приравнени с въртенето на Земята около Слънцето. 

Една година е дължа 365,25 дни, така че добавянето на още един ден на всеки четири години е необходимо, за да поддържаме нашите календари точни. 

Шест часа може да не изглеждат толкова голяма работа, но след 10 години без високосен ден календарът ще се отклони с 2,5 дни, а след цял век с цели 25 дни.

С течение на времето сезоните буквално ще се идват в напълно различно време на годината. Представете си лятото през ноември.

Преди съвременния григориански календар хората използваха 365-дневния юлиански календар, създаден от римския император Юлий Цезар през 46 г. пр. н. е. Той включва високосна година на всеки четири години, но математическият му модел не е съвсем правилен, тъй като при него се натрупват 11 допълнителни минути н годината. Това постепенно измества точността на календара, пише „Телеграф“.

През 1582 г. астрономите на папа Григорий XIII виждат грешката и въвеждат календар с високосна година, който използваме до днес. Но тъй като календарът дава по 11 минути в продължение на повече от 1600 години, трябва да се направи нещо, за да се коригира. 

Папата решава, че за да се актуализира календарът, трябва да се премахнат 10 дни от него. И така, 4 октомври 1582 г. е последван от 15 октомври 1582 г. Десет дни са премахнати от историята завинаги! Каквото и да се е случило през тези 10 дни, то не е част от историческите записи. 

Забележително е да се мисли, че има 10 дни в историята, които никога не са се случвали. Представете си, че можете да изберете 10 дни от миналото си и да ги премахнете от историята. Десет дни, в които вашите най-дълбоки разочарования, най-големи грешки и най-големи провали дори не са се случили.

Може да се случи, защото се е случвало и преди. Има много примери за това в Библията. Исак се страхува, затова лъже, че жена му е негова сестра. Разгневен, Мойсей убива египтянин. Давид жадува Витсавее и извършва прелюбодейство. Петър е уплашен и отрича, че познава Исус – три пъти. Павел мрази последователите на Христос и ги преследва.

Но Бог им прости и забрави миналото им. Той използва всички тях по невероятни начини. Вашето минало не определя бъдещето ви. Вашата история може да бъде пренаписана. 

В 2 Коринтяни 5:17 се казва: „Всеки, който принадлежи на Христос, е нов човек. Миналото е забравено и всичко е ново.“ Това означава, че всичките ни глупави решения, неморални действия и обидни думи никога не са се случвали.

Нови истории са писани от векове. Хората са оставили срама си и са загърбили миналото си. Те са променили начина си и са направили положителна промяна в живота си. 

Когато изповядаме греховете си и приемем Христос в живота си, Бог ни прощава и забравя миналото ни. Той ни дава ново начало! 

Ние сме оправдани, което означава, че не сме виновни в Божиите очи. Нашето досие е чисто. Можем да се откажем от миналите си грешки и да откажем да се занимаваме повече с тях. Те са премахнати от нашата история и Бог забравя, че изобщо са се случвали.

29 февруари е идеалният ден да помислите какво можете да добавите и какво можете да изтриете от живота си. Заложете на прошката и надеждата – изтрийте вината и срама.

Вглеждането в миналото ни пречи да се наслаждаваме на Божиите благословии и заслепява светлото ни бъдеще. 

ПРОЧЕТИ

Back to top button