ЛЮБОПИТНО

Ако ползвате Вайбър задължително трябва да знаете тези неща, защото никой не ви ги е казал досега, а са много важни!

Почти всеки смартфон има инсталиран Viber . Приложението, което позволява на потребителите да имат безплатни разговори и изпращат безплатни съобщения.

За разлика от останалите доставчици на услуги, както е Skype , Viber не изисква сметка и позволява директен достъп към всички мобилни и фиксирани мрежи, където софтуерът е инсталиран на двете устройства.

Има създадени и разработени безплатни приложения, които биха могли да следват разговорите на клиентите, както и техните дейности, както е iMesha за който се казва, че има тайно инсталиран шпионски софтуер на устройствата на потребителите.

През 2010 г. разработва Viber с приятел, който също така е работил в израелските военни сили.Viber е приложение, изработено от компанията Viber Media със седалище в Кипър и центрове на развитие в Беларус и Израел. Това мобилно приложение е създадено от израелско-американския бизнесмен Талмон Марко – израелско-американски предприемач, който е работил за израелските военни сили и има бакалавърска степен по компютърни науки и управление.

 

Поради тези факти мнозина вярват, че техните съобщения са наблюдавани, а техните разговори шпионирани.

1. Viber знае вашият мобилен номер

Дори и да не знаете, Viber по всяка вероятност съхранява номера ви в базата данни. Ако имате инсталирано приложението и сте си направили регистрация, то освен вашия, Viber записва номерата на всичките контакти в телефона ви. Същото важи и когато човек, който има вашия номер, се регистрира. Освен него, приложението съхранява и история на обажданията, съобщенията, информация за вашата активност. Всички тези неща са описани в условията, с които сте се съгласили, когато сте инсталирали приложението.

2. Акаунтът ви може да попадане в чужди ръце

Вашият акаунт представлява мобилният ви номер. Ако някога ви се наложи да го смените или просто спрете окончателно СИМ картата си, трябва предварително да деактивирате акаунта си и да си регистрирате нов, ако желаете, с новия ви номер. В противен случай рискувате новият собственик на стария ви номер да има достъп до вашите контакти и хронология на разговори, тъй като инсталирайки Viber на устройството си, той директно ще получи достъп до акаунта ви.

3. Когато сте онлайн – всички разбират

Във Viber, за разлика от Skype и Messenger” няма опция „инкогнито“, при която никой да не може да знае, кога сте на линия. Моментът, в който се свържете към мобилен или Wi-Fi интернет, автоматично всички ваши контакти разбират, че сте на линия. Има и изключения, разбира се, когато онлайн статуса на даден човек не отговаря на действителността, но те по-скоро се дължат на бъгове в системата. Viber все пак ви предоставя отчасти опция „инкогнито“, но тя скрива не само вашия статус, но и този на всичките ви контакти.

В приложението има опция, наречена „Geolocation”. Ако я активирате, освен съобщенията, ще изпращате на събеседниците си и координатите на мястото, където се намирате.  Разбира се, можете да я изключите, но повечето потребители намират за полезно да изпращат такава информация и използват тази функция. 4. Viber изпраща местоположението ви

 

5. Блокиране на абонат

Във Viber можете да блокирате даден абонат, като това ще му попречи да ви изпраща съобщения и да ви звъни. Въпреки това, ако сте в група с този човек и го блокирате, вие ще продължавате да виждате неговата активност в групата, както и той – вашата.

Марко казва, че мнозина го обвиняват, че е развил шпионска мрежа, но той твърди, че не е взел нито долар от Израел и че само развива център в тази страна. Никога не сме позволили на никого достъп до разговорите и съобщенията на Viber.

Саудитското правителство заплаши три компании, че ще ги изключи ако не позволят мониторинг – на Viber, Skype и WhatsApp. Само едно е изключено (Viber), запитайте се защо не и останалите.

Същата така още един въпрос за политиката на поверителност е, че приложението съхранява копие от адресната книга на всеки потребител на собствен сървър. Така че, когато някой от вашите приятели ще приеме приложението, ще получи и броят на останалите, които нямат или не искат да го приемат.

И още:

Разбира се, това е номер за Украйна, който със сигурност може да ви отнеме много пари. Подобни измами във Facebook, Twitter и всички други социални мрежи вече не са рядко явление. Ако получите съобщение, в което пише да се обадите на номер +372 … не отговаряйте!

Това е вирус, който заразява телефона ви, ако кликнете върху линк, който призовава да отворите видео, на което уж сте записан. Ако отворите това видео в телефона ви ще проникне зловреден софтуер, който ще изпрати същото съобщение до всичките телефони в указателя ви, чрез номер, който няма български префикс.

Ако това вече се е случило, ето как да поправите всичко:

Влезте в браузъра, чрез който ви е зададено да отваряте линкове. Отидете на settings, а след това на privаcy. Там изберете опция за „изтриване на всички данни“.

ПРОЧЕТИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button