СВЯТ

Бежанците от тази страна са толкова, колкото и тези от Украйна

Над 6 милиона венецуелски граждани са напуснали страната си заради все по- влошаващите се условия на живот.

Според ООН техният брой е съпоставим с бежанците от Украйна по брой разселени хора, съобщава Си Ен Ен, цитиран от news.bg.

Бежанската криза във Венецуела е поразителна, защото в страната няма война като в Украйна.

В същото време по данни на Върховния комисариат за бежанците към ООН около 6.

8 милиона венецуелски бежанци са разпръснати по целия свят. За сравнение Сирия има около 6.6 милиона бежанци извън пределите на страната.

„Въпреки че броят на венецуелците и украинците, принудени да напуснат домовете си, е приблизително еднакъв, международният отговор се различава при двата народа“ – коментира Рейчъл Шмидке, която е адвокат в Refugees International за Латинска Америка.

„Тази година донорите ни са финансирали само 13% от плана ни за хуманитарна помощ за венецуелците, докато планът за Украйна получи пет пъти повече подкрепа“, посочва Шмидке.

Тя добавя и по-конкретни данни – все повече венецуелци са принудени да напуснат родината си заради влошаващите се икономически условия, недостига на храна и ограничения достъп до здравеопазване. Освен това все повече венецуелци решават, че опцията да отидат да живеят при близки или роднини в САЩ е за предпочитане пред това да останат в родината си.

Дорис Майснер, която работи в Института за миграционна политика във Вашингтон, отчита, че през юли американските гранични власти са заловили 17 603 венецуелски мигранти на границата между САЩ и Мексико.

Освен това и десетки автобуси пристигат във Вашингтон и Ню Йорк, пълни с венецуелски бежанци, които търсят в САЩ политическо убежище.

Властите в САЩ могат да връщат мигрантите по силата на така нареченото Правило за пандемията, въведено от Тръмп. То дава право на здравните власти да експулсират мигрантите в Мексико, като изключения се правят съвсем рядко.

Потокът от хора от север представлява предизвикателство за президента на САЩ Джо Байдън, който е обявил, че венецианските бежанци са проблем и той трябва да се обсъди с мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

ПРОЧЕТИ

Back to top button