СВЯТ

Бивш руски депутат: Путин е изнервен, може да вземе катастрофално решение

Успешните действия на въоръжените сили на Украйна на фронта оказват голямо влияние върху решенията на руския президент Владимир Путин, който става все по-изнервен. Това заяви бившият депутат от Държавната дума на Русия, адвокат и правозащитник Марк Фейгин.

„Путин има причини да се притеснява от ситуацията на фронта в Украйна. И това е очевидно.

Това е първата и основна причина за неадекватното му поведение. Всички знаем прекрасно, че ситуацията става все по-трудна за руската армия сега. Поради това той може да вземе грешни решения. Поради ситуацията на фронта Путин може да вземе решения, които ще доведат до съвсем други резултати“, обясни експертът.

На 24 февруари руската армия, по нареждане на Путин, започна пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна. Руските военнопрестъпници бяха разгромени в Киевска област в първите седмици на войната, а сега украинската армия е предприела контраофанзива в други райони, за да ги освободи от руската окупация.

Според Фейгин ситуацията в Харковска област силно влияе на Путин. „Очевидно е защо Путин днес събира Съвета за сигурност на Руската федерация. По-специално заради ситуацията в Харковска област. Тъй като загубата на окупираните територии на Харковска област е много лоша перспектива за тях.

Следователно, трябва да се очаква, че неговите решения могат да доведат до катастрофални последици за Русия“, обобщи той. Военни анализатори не изключват Русия да използва ядрени оръжия във войната си срещу Украйна, защото търпи огромни загуби в човешка сила и военна техника.

Планът на Путин да превземе Киев за три дни и украинската власт да подпише капитулацията на страната се провали грандиозно. Междувременно министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин окачестви като „окуражаващи“ съобщенията за напредъка на Украйна в нейната контраофанзива срещу руските сили.

„Сега виждаме успехи в Херсон, виждаме и някои успехи в Харков и това е много, много окуражаващо“, каза той днес по време на посещение в Прага. На въпрос защо САЩ не са доставили на Украйна ракети с по-голям обхват от този на системите „Хаймарс“, той даде уклончив отговор: „Оставаме ангажирани и гарантираме да им даваме от каквото се нуждаят, за да имат успех“.

Киев многократно призова западните си партньори да предоставят модерни оръжия на украинските въоръжени сили, за да приключи по-бързо тази война и руските нашествениците да бъдат прокудени от всички украински територии, включително Крим.

Кремъл продължава да мълчи за огромния брой жертви, които дава във войната, и лъже руските граждани, че всичко в Украйна „върви по план“. Украйна успешно демилитаризира руските нашественици и тяхната военна техника.

ПРОЧЕТИ

Back to top button