СВЯТ

Блумбърг: САЩ са предоставили на Украйна скъпи свръхточни снаряди

Агенция „Блумбърг“ е научила, че САЩ тайно са прехвърлили на Украйна свръхточни снаряди „Екскалибур“ с GPS насочване. Това следва от документите, които посочват броя и каналите за разпространение на този модел снаряди, които са били на разположение на журналистите.

Например от доклад на Пентагона следва, че ведомството възнамерява да похарчи около седем милиарда долара за попълване на запасите от снаряди „Екскалибур“. Вашингтон отказа да коментира ситуацията.

„Екскалибур“ са сателитно насочвани снаряди, способни да поразяват цел с точност до два метра, пише news.bg.

Те бяха използвани за първи път в Ирак през 2007 г., когато лидерът на Ал Кайда Абу Джура и няколко негови сътрудници бяха убити. Прецизните снаряди се изстрелват от 155 мм гаубици с обсег 40,5 км. Според експерти цената на един снаряд M982 „Екскалибур“ е приблизително от 98 000 до 106 000 долара.

Въз основа на редица документи, с които агенция „Блумбърг“ се е запознала, може да се заключи, че през тази година Пентагонът е имал на разположение около 900 снаряда, но е трудно да се каже колко точно са били предназначени за Украйна.

Ползата от тези снаряди се състои в това, че те поразяват целта от първия изстрел., според военни експерти.

„Тези оръжия вероятно са били използвани пестеливо за удари по руски командни пунктове и командни и контролни центрове, по-специално в източните региони на Украйна“, коментират от „Блумбърг“.

ПРОЧЕТИ

Back to top button