СВЯТ

ДНК издаде единия от атентаторите в Анкара, отговорът на Турция беше страшен

Почти 10 килограма експлозиви са намерени на мястото на атентата пред министерството на вътрешните работи в Анкара в неделя. По информация на турската телевизия А-Хабер, единият от двамата терористи е носил 9,7 килограма пластични експлозиви С-4. Той бе неутрализиран пред вътрешното министерство в турската столица, след като полицията успя да го застреля преди да успее да задейства взривното устройство.

Преди това неговият спътник се самовзриви пред сградата на министерството на вътрешните работи.

При експлозията бяха ранени двама полицаи.

На мястото на нападението са били открити и три ръчни гранати, гранатомет и огнестрелно оръжие, съобщи министерството на вътрешните работи.

Часове след това стана ясно, че Кюрдската работническа партия (ПКК) поема отговорност за нападението.

По-късно от министерството на вътрешните работи съобщиха, че е установено, че един от нападателите е член на ПКК.

В рамките на разследването чрез ДНК анализ е установена самоличността на един от терористите. Той е бил член на сепаратистката терористична групировка ПКК. Името му е Хасан Огуз, работил е под кодовото име „Канивар Ердал“.

Работата по установяване на самоличността на втория терорист продължава, се казва в изявление на турското МВР.

Междувременно министерството на националната отбрана на Турция съобщи в акаунта си в социалната мрежа Екс, че турските военновъздушни сили са извършили редица акции в Северен Ирак, където бойците от ПКК имат бази.

При операциите са били поразени 20 цели на ПКК в районите Метина, Хакурк, Кандил и Гара. При ударите са били убити много бойци от ПКК, посочиха от министерството на националната отбрана.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button