СВЯТ

Фаворитът за премиер на Великобритания Лиз Тръс планира намаляване на данъците

Във Великобритания фаворитът за лидер на Консервативната партия и премиер на страната Лиз Тръс ще даде приоритет на съкращаването на данъците пред преките плащания на всички домакинства като помощ за покриване на растящите енергийни сметки, ако стане премиер на страната, съобщи Би Би Си, позовавайки се на източник, близък до нея. 

Според сегашните разчети по принцип е предвидено всички домакинства да получат отстъпка от 400 паунда от техните енергийни сметки тази зима. От 1 октомври таванът за енергийните годишни сметки на домакинство се увеличава с 80%, съобщи по-рано енергийният регулатор „Ofgem“, цитиран от БНР.

Двамата кандидати да наследят Борис Джонсън – Лиз Тръс и Риши Сунак, са изложени на силен натиск да оповестят какви мерки смятат да вземат.

Единственото, което Лиз Тръс е потвърдила досега е, че ще намали националната застраховка и „зеленото“ облагане. Близък до нея източник обаче е зявил, че тя е изключила пряка помощ за плащането на енергийните сметки. „Сънди телеграф“ спекулира, че Тръс ще се стреми към съкращаване на данък добавена стойност с 5%, което може да спести средно по 1 300 паунда на домакинство. 

Екипът на Сунак коментира, че съкращаването на ДДС е „невероятно регресивна мярка“, която ще струва повече от 30 милиарда паунда. Член на екипа каза, че концепцията няма да се хареса на торите, а освен това през зимата най-сериозно ще бъдат засегнати трудещите се семейства и пенсионерите със средни доходи, които гласуват за консерваторите или нямат партийни пристрастия, което ще бъде подарък за опозиционната Лейбъристка партия. Ето защо, според Сунак, е необходима пряка помощ със сметките за всички с фокус върху най-бедните и пенсионерите.

ПРОЧЕТИ

Back to top button