СВЯТ

Макрон с най-тежкият призив към французите, иска от тях да…

Френският президент Еманюел Макрон призова днес за 10-процентно намаление на потреблението на енергия в страната, за да се избегне опасността от режим на тока, предаде Асошиейтед прес, цитира bTV.

Макрон предупреди, че в предстоящите месеци може да се наложи да бъде обмислено принудително пестене на енергия, ако доброволните усилия не са достатъчни. Планове за режим на тока се подготвят в случай на необходимост, а спирания на електричеството ще има като “крайна мярка”, каза той.

“Най-добрата енергия е да не потребяваме”, заяви президентът на пресконференция, на която призова предприятията и домакинствата да пестят енергия, включително като намаляват отоплението и установят температура около 19 градуса“, пише „Фигаро“.

След видеоконферентен разговор с германския канцлер Олаф Шолц, Макрон обяви, че Франция планира да увеличи газовите доставки за Германия в замяна на електричество, за да компенсира недостига, предизвикан от ремонтни дейности в много френски ядрени реактори.

„Ще проявим солидарност с Германия по отношение на газа, ако зимата е трудна и Германия има нужда от него“, каза френският президент.

Двамата лидери разговаряха преди предвидена за петък извънредна среща на енергийните министри от Европейския съюз за това как общността може да се координира, за да поддържа отоплението си тази зима, ако Русия спре газовите доставки.

ПРОЧЕТИ

Back to top button