СВЯТ

National Interest: Не подценявайте този руски камион за ракети ВИДЕО

Широко разглеждан като най-успешният бомбардировач, произведен от Съветския съюз, Ту-95 Bear беше траен символ на съветската изобретателност с турбо витло, пише National Interest.

Конструкторите на голямата птица избраха конфигурация с турбовитлов двигател вместо комплект турбореактивен двигател, тъй като съветските конструктори не вярваха, че техните местни турбореактивни двигатели могат да доведат самолета до минимум 10 000 километра (около 6 200 мили) обсег.

Турбовитловите двигатели позволиха на самолета да прелети над 13 000 км. Тази способност направи системата ефективна заплаха като стратегически бомбардировач, който може да бъде използван срещу САЩ.

Влизайки в експлоатация през 1956 г., Ту-95 Bear продължава да работи в руските въздушно-космически сили днес. През 2015 г. се водеха битки срещу елементи на ИД, сражавайки се като част от руската военна експедиция в Сирия в подкрепа на силния човек на страната Башар ал-Асад.

Руските военни планиращи възнамеряват да запазят Ту-95 Bear в експлоатация поне до 2040 г.

Въпреки че е проектиран да бъде бомбардировач, по време на Студената война най-големият принос на Bear за Източния блок е като платформа за електронно наблюдение.

Днес вариантът Ту-95К може да носи и изстрелва  руската ядрена крилата ракета Х-20, което я прави много смъртоносна заплаха предвид нейния обхват и капацитет на полезен товар.

Според Себастиен Роблин легендарният бомбардировач от съветската епоха не може да се мери със съвременната противовъздушна отбрана. Нито пък звярът можеше да устои на атака от модерни кораби-прехващачи.

Но точно там способността за изстрелване на крилати ракети играе толкова жизненоважна роля за Ту-95 днес. Те са основно ракетни камиони с голям обсег, които могат да атакуват врагове от разстояние, отричайки ефикасността на противовъздушната отбрана и заплахата от прехващачи.

Ту-95 Bear днес контролира системите за противовъздушна отбрана в цяла Европа, Азия и Северна Америка. През 2014 г. бомбардировач Ту-95 се приближи на 50 мили от бреговата линия на Калифорния на 4 юли. Самолети на ВВС на САЩ извършиха професионално прехващане.

Днес в руските военновъздушни сили  има около петдесет и пет Ту-95 Bears на въоръжение.

Bear често е сравняван с американския B-52 Stratofortress, като се има предвид неговата подобна мисия от епохата на Студената война, тежкия му полезен капацитет и факта, че има множество варианти, които са служили в продължение на десетилетия – с още много десетилетия на служба предстоящи.

Една област, в която Ту-95 се различава от B-52, е арената на самоотбраната. Има секция за опашния стрелец , точно както са имали старите бомбардировачи от Втората световна война, за да помогне на бойната птица да лети в оспорвано бойно пространство.

ПРОЧЕТИ

Back to top button