СВЯТ

Няма да приемем “не“ за отговор: Заплашиха Германия с 20 000 слона

Президентът на Ботсвана Мокгвеци Масиси заплаши да изпрати 20 000 слона в Германия в рамките на спор между страните за вноса на ловни трофеи, пише европейската редакция на Politico.

„Няма шега“, заяви той пред германския таблоид Bild във вторник.

Масиси атакува германското федерално правителство и по-специално министерството на околната среда, ръководено от министъра на зелените Щефи Лемке, за това, че иска да забрани вноса на трофеи въпреки свръхпопулацията на слонове в Ботсвана.

„Много е лесно да седиш в Берлин и да имаш мнение за нашите дела в Ботсвана. Ние плащаме цената за запазването на тези животни за света“, заяви той.

Ботсвана, където според президента живеят около 130 000 слона, вече е изпратила 8 000 в Ангола. „Бихме искали да направим такова предложение и на Федерална република Германия“, обяви Масиси. „Няма да приемем „не“ за отговор“.

„Искаме нашите слонове да се разхождат свободно. Германското време е лошо за тях“, добави той. „Ако ги харесвате толкова много, моля, приемете този подарък от нас.“

Длъжностни лица от южноафриканската държава вече протестираха срещу потенциалната забрана на Обединеното кралство за внос на трофеи от сафари ловци, предупреждавайки през март, че ще изпратят 10 000 слона в Хайд парк в Лондон.

Организацията за правата на животните PETA подкрепя плановете на Лемке да ограничи и евентуално да забрани вноса, наричайки лова на трофеи „хоби на богати, изморени хора, които имат повече пари, отколкото морал“.

„Ужасяващите суми, които ловците любители харчат за ловен излет, не отиват при бедното население или при администрацията на националния парк, а почти изключително в джобовете на туроператорите и собствениците на ловни стопанства“, заяви говорител на PETA.

Ботсвана трябва да забрани изцяло ловуването на трофеи и вместо това да разчита на фототуризма, за да генерира приходи, добави говорителят, като посочи, че живите животни ще направят повече за имиджа на страната.

Президентът на Ботсвана описа ситуацията със слоновете в страната му като сериозна. Слоновете тъпчат хора до смърт, унищожават посеви и опустошават селища.

Той също така покани министъра да инспектира защитата на дивата природа в Ботсвана. Неговата страна прави повече „от всяка друга страна в света“, подчерта той, добавяйки, че забраната за внос на трофеи би влошила бедността.

Германската асоциация за хуманно отношение към животните нарече плановете на правителството „отдавна закъснели“ и сподели доклад от 2022 г., който твърди, че подобен лов всъщност изостря съществуващите неравенства в обществото, вместо да ги намалява.

ПРОЧЕТИ

Back to top button