СВЯТ

Отговорът на американския Switchblade: Китай показа в действие новите ударни дронове FH-901

Държавната China Aerospace Science and Technology Corporation в Пекин представи дрон камикадзе FH-901, който трябва да бъде отговорът на Switchblade. Това пише Global Times.

Реклама, публикувана във форум за безпилотни превозни средства, показва как UAV, подобен на FH-901, се спуска върху танк и експлодира, унищожавайки бронирани превозни средства. Според Global Times китайският дрон може да бъде изстрелван не само от земята, но и да бъде пускан от самолети или по-големи дронове във въздуха.

Оръжието е оборудвано с полезен товар за електронно или инфрачервено разузнаване, който действа като система за насочване.

Известни характеристики на FH-901

Общо тегло: 9 кг

Тегло на бойната глава: 3,5 кг

Обхват: 15 км

Време на полета: около 60 мин.

Работна височина: 100-150м

Крейсерска скорост: 100 км/ч

Скорост на пикиране: 288 км/ч.

Наблюдатели сравниха китайската новост с дрона Switchblade, който се произвежда от AeroVironment от Съединените щати. Напоследък американските „камикадзета“ станаха много известни благодарение на въоръжените сили на Украйна, които ги използват срещу руските окупатори.

От 2004 г. китайската корпорация разработва две линии безпилотни летателни апарати: CH и FH. В прессъобщението се отбелязва, че много устройства се изнасят в други страни и се използват и за граждански цели: за геофизични изследвания във въздуха, гасене на горски пожари, картографиране и спасяване на хора по време на бедствия. Разработчиците непрекъснато увеличават опита и в същото време увеличават производителността на своите дронове. На форума бяха представени и моделите CH-4, CH-5 и CH-10.

Наскоро Китай показа БЛА WZ-8, предназначен за унищожаване на изтребители. Той може да достигне скорост до 3700 км/ч, така че е практически недостъпен за ракети за противовъздушна отбрана.

Написаха и как БЛА Switchblade 600 ще помогне на Украйна да освободи Херсон и Крим. Самуел Бендет от Центъра за военноморски анализ на САЩ и Центъра за нова американска сигурност твърди, че тези дронове камикадзе са способни да работят извън обсега на руските системи.

Превод
 

ПРОЧЕТИ

Back to top button