СВЯТ

Пак далавера: Украинското МО купило китайски манерки за ВСУ 13 пъти по-скъпи от реалната цена

Украински журналисти разбраха, че според служителите на реда са били поръчани 100 000 манерки на цена от $7,9. Предполага се, че размерът на нанесените щети достига 700 хиляди долара, пише украинското издание Фокус.

Украинските правоприлагащи органи предполагат, че Министерството на отбраната на Украйна е закупило китайски пластмасови манерки за въоръжените сили на Украйна на цена 13 пъти по-висока от себестойността. Въз основа на документите, с които разполагат журналистите на Главком, е проведено разследване, резултатите от което са публикувани на 3 март на сайта на изданието.

фляги, минобороны

Журналистите установиха, че на 3 юли 2022 г., съгласно договор с Министерството на отбраната, киевската компания Prolog Service е поръчала 30 150 китайски армейски манерки с надписи: „06.2020. Собственост на въоръжените сили на Украйна. Не се продава“ с на обща стойност 238,1 хил. долара. Товарът преминал през митницата в Закарпатието и след проверка от органите на реда се оказало, че манерките са закупени на завишена цена.

Въз основа на данните от търговската фактура от 3 юли 2022 г. журналистите изчислиха, че цената на един брой е $7,9. Същевременно в хода на оперативните мерки е установено, че реалната им цена е в пъти по-ниска от посочената в митническата документация – 0,59 долара за брой. Така манерките са закупени на цена 13 пъти по-висока от реалната.

фляги, минобороны

Силите на реда признават, че фирмата „Пролог Сервиз“ е поръчала общо 100 000 бройки.

„Получените предварителни данни предполагат възможна корупция от страна на представители на „Пролог Сервиз“ и заинтересовани служители на Министерството на отбраната, ангажирани с обществени поръчки, съгласно договор 286/3/22/48 от 23 март 2022 г.“, се казва в разследването. се казва в материала, който попаднал в ръцете на журналистите.

Предполага се, че стоката е минала през няколко европейски фирми – „гарнитури“, където са изготвяни фиктивни документи.

фляги, минобороны

След това върховният главнокомандващ отправил искане към Министерството на отбраната. Отделът отговорил, че армейските манерки наистина са закупени от „Пролог Сервиз“ на цена от 318 UAH ($7,9). В същото време беше отбелязано, че след всички данъци приходите на доставчика възлизат само на 15,34 гривни на манерка.

Междувременно разследващите тепърва ще правят експертиза и ще установят материала, от който са направени манерките, тъй като това е факторът, който влияе върху ценообразуването. Като цяло обаче служителите на реда предполагат, че загубите на държавния бюджет от тази транзакция могат да бъдат поне 700 хиляди долара.

В заключение журналистите, позовавайки се на неофициални източници, съобщиха, че след т. нар. „скандал с яйца“ Министерството на отбраната се е заело да провери всички възможни договори, в които може да има намеци за злоупотреба.

Трябва да се отбележи, че на 28 февруари Министерството на отбраната публикува официално изявление, в което се говори за подновени договори за закупуване на хранителни продукти за украинския военен персонал. По-специално бяха направени промени в осем договора, според които яйцата сега струват от 8 до 9 гривни вместо 17 за брой, в зависимост от качеството.

Припомняме, че министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников каза на 9 февруари, че през 2022 г., след резултатите от вътрешно производство, общо 621 длъжностни лица от министерството на отбраната и въоръжените сили на Украйна са били изправени пред съда. По думите му към материална отговорност са привлечени 497 длъжностни лица, а дисциплинарно наказани са 124 лица.

Превод

ПРОЧЕТИ

Back to top button