СВЯТ

Паралии се избиха да наддават, за да си купят сграда с духове в Турция, но накрая… СНИМКИ

Триетажното 116-годишно имение Рагъп Паша в азиатската страна на Истанбул, смятано за „обитавано от духове“ от местните заради порутеното си състояние, скоро ще има нов собственик. То се намира в парк на брега на Мраморно море, в истанбулския луксозен азиатски квартал Джаддебостан, район Кадъкьой.

Властите обявиха продажен търг на 2 септември за имението за събиране на неизплатени дългове от настоящия собственик, чието име не е назовано.

Представяме ти 200 лв.

Бонус за Спортна efbet.com

Рушащата се историческа постройка беше закупена в петък след търг със затворени оферти от турската Иш Банка за 449 милиона 363 хиляди 500 лири, което се равнява на почти 50 милиона, или точно 48 176 252 лева. Тази цена беше само с няколко лири по-висока от обявената минимална стойност, от 449 363 491,71 TL.

Стана ясно, че адвокатите на собствениците на имението Рагъп Паша ще обжалват продажбата в понеделник.

След като беше необитавано в продължение на много години, днес дори фасадата на имението се нуждае от цялостна реставрация, но експертите казват, че веднъж възстановено, то може отново да спечели славата си като „Малкото Долмабахче“. Миниатюрно копиие на прекрасния дворец Долмабахче от османската епоха, който се намира на европейския бряг на Босфора.

Първоначално имението е било известно като имението Рагъп Паша, на името на адютанта на османския султан Абдулхамид II . Пашата наема за изграждането на имението пруския архитект Август Карл Фридрих Ясмунд.  Негов проект е и европейската централна ЖП гара на Истанбул, Сиркеджи. Имението, простиращо се в градина от около 23 акра, е завършено през 1906 г. То се превръща в една от забележителностите на Кадъкьой.

На площ от 2700 кв. метра, то е отличен пример за късна османска архитектура. Имението е известно и със своите интериорни и екстериорни орнаментни мотиви и рисунки по таваните. Друг акцент на сградата са златните листа, украсяващи таваните, които са направени от разтопено злато.

Старинната сграда е сменяла собствениците си през годините след смъртта на Рагъп Паша през 1920 г.

Искуствоведът Алмила Ясемин Актюрк каза, че имението трябва да бъде запазено, тъй като е важен пример за цивилни структури, датиращи от османските времена. „Наричаха го Малкия Долмабахче заради сложните орнаменти вътре и извън сградата. Всички те са проектирани и изработени от известни художници и занаятчии от онова време“, дорълни Актюрк пред Анадолската агенция (AA). „Рагъп Паша явно е бил човек с вкус. Той е донесъл мрамор от Италия и паркет за подовите настилки от Виена и е построил тази рядка, скъпоценна конструкция“, заключи тя.

*Източник: marica.bg

ПРОЧЕТИ

Back to top button