СВЯТ

Притеснително проучване: Младите германци обвиняват Украйна за войната

Много млади германци съжаляват Владимир Путин и смятат, че НАТО го е провокирало, докато не му се наложило да атакува Украйна.

Това показват данни от проучване, проведено от университета в Лайпциг, пише ZEIT, цитиран от УНИАН.

Според проучването огромното мнозинство от младите германци (76%) смятат Русия за агресор. Но около половината от анкетираните смятат, че Украйна, подобно на НАТО или САЩ, е поне частично отговорна за войната.

Всеки пети вярва, че НАТО е провокирало руския диктатор Владимир Путин, докато не му се е наложило да атакува Украйна. Около една десета смятат, че Русия е нахлула, за да свали фашисткия режим в Киев.

Що се отнася до ролята на Германия във войната, 55% от анкетираните смятат, че Германия трябва да се съсредоточи върху защитата на своите граници. 30% казват, че Германия трябва да остане напълно извън конфликта.

В същото време мнозинството (46%) подкрепя увеличаването на военните разходи в Германия. Но повече от половината (51%) не искат да се върне военната служба.

Когато става въпрос за санкции срещу Русия, се очертава много различна картина. Две трети са за координирани санкции на ЕС, като мнозинството подкрепя временно прекъсване на икономическите отношения.

Но също така повечето от анкетираните отхвърлят забраната за влизане на руски граждани и прекъсването на връзките между канцлера Олаф Шолц и Владимир Путин.

В проучването, проведено от университета в Лайпциг, са участвали 3240 тийнейджъри и младежи на възраст от 16 до 29 години.

Изследователите все още не са направили регресионен анализ, за ​​да разберат кои хора от каква религия и с какво ниво на образование, партийни предпочитания, местоживеене (град или село) са склонни да се придържат към една или друга позиция.

Превод
 

ПРОЧЕТИ

Back to top button