СВЯТ

Путин и Шойгу на мащабно военно учение с участието на войски от Китай и Индия ВИДЕО

Руският президент Владимир Путин се усмихва и се шегува с министъра на отбраната Сергей Шойгу във вторник, докато инспектира голямо военно учение „Восток-2022“ в Далечния изток, на хиляди километри от войната в Украйна, коментира Руската служба на Би Би Си.

На полигона „Сергеевски“ Путин наблюдава активната фаза на стратегическите командно-щабни учения „Восток-2022“. Те включват войници от Китай и Индия, въпреки че не е ясно дали части от тези страни са участвали в конкретната задача, която Путин наблюдава, предаде Ройтерс.

Телевизионният канал „Звезда“ на Министерството на отбраната на Русия излъчи кадри на Путин, седнал до Шойгу, двамата облечени във военни дрехи и разменящи шеги, докато слушаха телефонен разговор между заместника на Шойгу Юнус-Бек Евкуров и началника на руския генерален щаб Валери Герасимов.

Припомняме, че наскоро се появи информация, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е бил отстранен от командването на военните действия в Украйна и дори уволнен от министерския пост. В петък обаче Шойгу се появи в публичното пространство и заяви, че „Украйна понася големи загуби „заради илюзиите си, че може да настъпва.“

Продължавайки четиригодишната традиция на провеждане на учения „Восток“, Путин изглежда изпраща сигнал, че армията е способна да работи както обикновено въпреки предизвикателствата на войната срещу Украйна, където руските сили претърпяха тежки загуби в жива сила и техника, докато се опитват да задържат контрола върху окупираните територии, които представляват една пета от Украйна, коментира Ройтерс.

Западните разузнавателни служби и медии редовно съобщават за проблеми с оръжията – по-специално липсата на дронове и прецизно управляеми ракети, което принуждава руската армия да използва остарели снаряди, наследени от съветската армия. В петък New York Times, позовавайки се на американското разузнаване, съобщи, че Русия купува артилерийски боеприпаси от КНДР.

Руското министерство на отбраната съобщи, че във военните учения, започнали на 1 септември вземат участие само 50 000 военнослужещи, което е само малка част от 300 000 души, които според министерството са участвали през 2018 г. Западни военни анализатори смятат, че и двете цифри са преувеличени, коментира Ройтерс.

В понеделник руски и китайски кораби тренираха отблъскване на вражеска атака от въздуха с помощта на артилерийски системи за ПВО. Миналата седмица корабите на двете страни изпълняваха задачи по противокорабна, въздушна и противоподводна отбрана в Японско море, съобщиха тогава от руското министерство на отбраната.

Индия изпрати контингент на учението, който според нея участва в „съвместни полеви учения, бойни разбори и учения за огнева мощ“. Москва казва, че в учението участват военни контингенти и наблюдатели от Алжир, Лаос, Монголия, Никарагуа, Сирия и шест бивши съветски републики.

ПРОЧЕТИ

Back to top button