СВЯТ

Ракетите Excalibur на ВСУ са истински кошмар за руските танкове ВИДЕО

Управляемостта на ракетите позволява да се унищожи руски танк Т-72 с един изстрел с вероятност от 93,7%. Украинската армия получи възможност да удари вражеската база, дори да избере конкретна стая в сградата.

Пентагонът започна да доставя на украинската армия прецизни управляеми ракети Excalibur. Тяхната точност буквално превръща артилерийско оръжие в снайперска пушка.

Това пише историкът Крис Оуен.

Управляемостта на ракетите позволява да се унищожи руски танк Т-72 с един изстрел с вероятност от 93,7%. Украинската армия получи възможност да удари вражеската база, дори да избере конкретна стая в сградата.

Пентагонът започна да доставя на украинската армия прецизни управляеми ракети Excalibur. Тяхната точност буквално превръща артилерийско оръжие в снайперска пушка. Това пише историкът Крис Оуен.

В мрежата се появи видеозапис на използването на високоточни снаряди M982 Excalibur от украинските военни заедно с преносимо индуктивно артилерийско поразително устройство (EPIAFS) за програмиране на снаряди, пише укринският Фокус.

преимущества снаряда excalibur

Excalibur е шведско-американска разработка на 155-милиметров артилерийски снаряд, който пасва на редица стандартни артилерийски системи на НАТО. Той се управлява от GPS с помощта на сгъваеми кормила от върха на балистичната дъга до целта. Както пише Оуен, боеприпасите имат изключително висока точност. Вероятното му кръгово отклонение е само 5 метра, тестовете показаха дори 1,6 метра.

„Всъщност той превръща 155-мм гаубици в голямокалибрени снайперски пушки, способни да поразяват единични цели на десетки километри“, пише експертът.
Вероятността за кръгово отклонение е кръгът, в който снарядът ще удари 50% от времето. Други 47% от снарядите ще ударят два пъти по-голям кръг от първия. Останалите ще паднат върху още по-голям кръг.

В случая с Excalibur това означава, че всеки втори снаряд ще удари първия кръг от 5 метра, 43,7% ще удари втория кръг от 10 метра и само 0,2% от снарядите ще ударят кръга от 15 метра.

точность экскалибура

Според производителя Raytheon ще са необходими до 10 нормални снаряда, за да се постигне точността на един Excalibur.
Високата точност на боеприпасите Excalibur позволява унищожаването на руски танк с вероятност от 93,7%. Дължината на корпуса на Т-72 е 6,95 метра и ширина 3,59 метра. Танкът се вписва перфектно в този 5-метров пръстен за отклонение.

В същото време историкът отбелязва, че ако снарядът попадне в горната проекция на танка, това е краят на играта за него. Екипажът няма да има шанс да оцелее, тъй като отгоре ще полети 22-килограмов бризантен експлозив със скорост на падане от няколкостотин метра в секунда. В същото време американски тестове показаха, че дори експлозия на снаряд на 30 метра от танк може да причини сериозни щети. 50% от оборудването ще бъде деактивирано и същият брой симулирани служители ще бъдат убити или ранени.

преимущества снаряда excalibur

„Точността на Excalibur позволява на украинците да преминат от насочване към група руски танкове към „изпращане на снаряди“ директно към самите танкове. Или могат да преминат от насочване към сгради към отделни стаи в тези сгради“, заключава Оуен.
Гаубицата М777 е способна да изстреля такъв снаряд на разстояние до 40 км, „Цезар” или „Краб” – до 50 км. Това ще позволи на въоръжените сили на Украйна да покрият огромната дължина на фронта с възможност за нанасяне на високоточни удари по руските позиции.

Припомняме, че Пентагонът доставя на Украйна прецизно управляеми ракети Excalibur на стойност 56,7 милиона долара.

Превод
 

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button