СВЯТ

Светът скърби за Елизабет II СНИМКИ

Светът скърби за кралица Елизабет II. Световните лидери са в траур след новината за кончината на Нейно Величество. 

Президентът на Франция Еманюел Макрон сподели снимка на Елизабет II в официалния си Facebook профил. 

Белият дом пусна официално прессъобщение от името на президента Байдън и съпругата му.

В него двамата изказват съболезнования към семейството. 

„Нейно Величество кралица Елизабет II бе повече от монарх. Тя представлява една цяла ера. 

В свят на постоянна промяна, тя беше постоянно присъствие и източник на утеха и гордост за поколения британци, включително много, които никога не са познавали страната си без нея. Трайното възхищение към кралица Елизабет II обедини хората в Британската общност. Седемте десетилетия от нейното историческо управление свидетелстват за епохата на безпрецедентния човешки напредък и напредъка на човешкото достойнство.

Тя беше първият британски монарх, с когото хората по целия свят можеха да почувстват лична и непосредствена връзка – независимо дали са я чували по радиото като млада принцеса да говори на децата на Обединеното кралство, или са се събирали около телевизорите си за нейната коронация, или са гледали последната й коледна реч или нейния платинен юбилей на телефоните си. А тя от своя страна посвети целия си живот на тяхната служба.

Подкрепяна от своя любим принц Филип в продължение на 73 години, кралица Елизабет II винаги ръководеше с благодат, непоколебима отдаденост на дълга и несравнимата сила на своя пример. Тя издържа на опасностите и лишенията на една световна война, заедно с британския народ, и ги обедини по време на опустошението от глобална пандемия, за да гледат към по-добри дни напред. Чрез своята отдаденост на своите патронажи и благотворителни организации, тя подкрепяше каузи, които повдигаха духа на хората и разширяваха възможностите. Показвайки приятелство и уважение към новите независими нации по света, тя издигна каузата за свобода и насърчи трайни връзки, които помогнаха за укрепването на Британската общност, която тя обичаше толкова дълбоко, в общност за насърчаване на мира и споделените ценности.

Кралица Елизабет II беше държавник с несравнимо достойнство и постоянство, която задълбочи основата на съюза между Обединеното кралство и Съединените щати. Тя помогна да направим връзката ни специална.

За първи път се срещнахме с кралицата през 1982 г., пътувайки до Обединеното кралство като част от делегация на Сената. И за нас беше чест, че тя ни оказа гостоприемството си през юни 2021 г. по време на първото ни задгранично пътуване като президент и първа дама, където ни очарова с остроумието си, трогна ни с добротата си и щедро сподели с нас своята мъдрост. Като цяло тя се срещна с 14 американски президенти. Тя помогна на американците да отбележат както годишнината от основаването на Джеймстаун, така и двестагодишнината от нашата независимост. И тя беше солидарна със Съединените щати през най-мрачните ни дни след 11 септември, когато тя трогателно ни напомни, че „Скръбта е цената, която плащаме за любовта“.

През следващите години очакваме с нетърпение да продължим близкото приятелство с The King и The Queen Consort. Днес мислите и молитвите на хората в Съединените щати са с народа на Обединеното кралство и Британската общност в тяхната скръб. Изпращаме нашите най-дълбоки съболезнования на кралското семейство, което скърби не само за своята кралица, но и за скъпата си майка, баба и прабаба. Нейното наследство ще се очертае голямо в страниците на британската история и в историята на нашия свят.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също изказа искрените си съболезнования. Той описа събитието като „непрежалимата загуба“, съобщи Ройтерс.

Урсула фон дер Лайен Комисия пусна официално съобщение във Facebook страницата на Европейската комисия: 

Ваше Величество,

Бях дълбоко натъжена да науча за кончината на Нейно Величество, Вашата майка, покойната кралица Елизабет II. Позволете ми да изразя на Негово Величество, на кралското семейство и на британския народ моите най-искрени съболезнования от името на Европейския съюз. Нейната смърт оставя усещане за загуба в живота на мнозина в Обединеното кралство, в Британската общност и по целия свят.

Нашите мисли и молитви са с всички, които скърбят и я помнят. Нейната смелост и отдаденост да служи на страната си бяха източник на голяма сила за мнозина и опора на стабилност в най-трудните времена. Непоколебимата отдаденост на кралицата към нейната страна, любовта към семейството и нейния народ помагаха всеки ден за нейното дълго царуване.

Нейната емпатия и способност да се свързва с всяко изминало поколение, като същевременно остава вкоренена в традициите, които наистина имат значение за нея, беше пример за истинско лидерство. Нейното управление определя историята на вашата нация и нашия континент. Тя символизира най-доброто от Обединеното кралство, неговия народ и неговите ценности. Тя означаваше толкова много за толкова много и, в личен план, беше вдъхновение през целия ми живот.

Сърцата и умовете ни са с Ваше Величество и желаем на Ваше Величество и на народа на Обединеното кралство сила и мъдрост да продължат нейната работа, знаейки, че всички ние ще продължим да намираме вдъхновение в уникалното наследство, което тя ни е оставила. Възползвам се от възможността да подновя на Ваше Величество уверенията в моето най-високо уважение. — Писмо от президента Урсула фон дер Лайен до Негово Величество крал Чарлз III от Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия, 8 септември 2022 г.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо бе сред първите, които изказаха публично съболезнованията си. Той излезе на извънреден брифинг със съобщение за смъртта на Елизабет II. 

ПРОЧЕТИ

Back to top button