СВЯТ

В Украйна започват да мобилизират за фронта и инвалиди

Украйна може да разшири списъка на мъжете, които подлежат на обща мобилизация. Мъжете с трета група инвалидност могат да бъдат включени в списъка за годни за служба. Това е заявил адвокатът Иван Либерман, съобщава украинското издание „Фокус“.

Сега народните представители в Украйна предлагат да се разреши на мъжете с увреждания от тази група да се бият по собствено желание.

Либерман обаче поставя под въпрос тази формулировка и смята, че разпоредбата може да означава задължителна мобилизация в бъдеще.

„Както показва практиката, всичко, което е временно или по взаимно съгласие, много бързо започва да бъде задължително, също и под отговорност“, казва експертът.

Според него мобилизацията на хора с трета група инвалидност ще се основава на факта, че украинските граждани трябва да служат в армията в съответствие със закона. Иван Либерман добавя, че много украинци имат удостоверения за инвалидност от трета група, за да получават обезщетения, социални плащания, пътувания до санаториуми и др.

„По този начин много здрави хора, които нямат увреждания, сега ще служат в армията временно, по взаимно съгласие, а след това и задължително“, казва той.

Адвокатът все пак е убеден, че хората от тази категория ще бъдат изпратени на война след обстоен медицински преглед. Той казва също, че третата група е лека инвалидност, което позволява на хората да воват.

„Може да се участва във военни действия по различни начини. Може да се пренасят боеприпаси, да се копаят окопи, да се приготвя храна и т.н. Това означава, че службата в армията на ВСУ може да бъде абсолютно различна, т.нар. алтернативна служба“, добавя Либерман.

ПРОЧЕТИ

Back to top button