СВЯТ

Вашингтон готви още военна помощ за Украйна

САЩ ще обявят през следващите дни предоставянето на нова военна помощ за Украйна, съобщи Белият дом, цитиран от Франс прес.

„Водени от желанието да осигурим (на украинците) средствата, необходими за победа на бойното поле, ние вече обещахме повече от 13 милиарда долара военна помощ за украинските сили. Ще продължим с подкрепата си и през следващите дни ще обявим нова помощ”, заяви Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом – органът, който отговаря за въпросите на отбраната и дипломацията в американското президентство.

Той се въздържа от коментар по темата за контранастъплението на украинската армия в южните части на страната и най-вече в района на Херсон, един от малкото големи градове под контрола на Москва.

„Ще оставим украинците сами да коментират военните си операции и своите успехи, независимо дали са нападателни или отбранителни”, коментира още Кърби по време на пресконференция.

На 24 август – денят, когато Украйна чества своята независимост, президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че на страната ще бъде отпусната американска помощ в размер на почти три милиарда долара.

ПРОЧЕТИ

Back to top button