СВЯТ

WSJ огласи най-добрия отговор на провокацията с дрона над Черно море

Американският вестник Wall Street Journal публикува редакционна статия, в която призовава администрацията на президента Джо Байдън да отговори на неотдавнашния инцидент с американския безпилотен самолет MQ-9 Reaper, като изпрати ракети с далечен обсег на действие в Украйна, пише „Труд“.

Обяснявайки подобна позиция, изданието отбелязва, че решението на руските военни да атакуват американския дрон в неутрално въздушно пространство показва намерението на Кремъл да продължи с агресивните си действия.

Безпилотният самолет MQ-9 Reaper се разби в Черно море близо до Крим, след като беше прихванат от руски изтребител. Американските власти твърдят, че самолетът на руските военновъздушни сили е пускал гориво върху американския дрон и след това се е сблъскал с витлото му.

Руското министерство на отбраната твърди, че не е имало сблъсък и апаратът е паднал сам.

„Някои предупредиха, че този епизод е напомняне за риска от война между САЩ и Русия – и затова трябва да се оттеглят от подкрепата за Украйна. Но дронът е действал в международното въздушно пространство, а Путин иска да превърне Черно море в свое частно езеро“, пише Wall Street Journal.

Русия може да тръгне към ескалация, но тази ситуация потвърждава, че Путин е агресорът и амбициите му не се ограничават само до Украйна.

Байдън сега има повече причини да предприеме действието, „което трябваше да предприеме отдавна: да даде на Украйна оръжия, за да победи.

Wall Street Journal изброява тактически ракети, които могат да нанасят удари дълбоко зад руските линии, както и самите безпилотни самолети MQ-9 Reaper.

Авторите на редакционната статия твърдят, че една от причините за отказа на Вашингтон да предостави такива машини на Украйна е страхът, че те ще попаднат в ръцете на руснаците и те ще откраднат съответните технологии. Сега обаче руските военни се опитват да спасят останките на дроновете от Черно море, а Пентагонът твърди, че в тях не е останало нищо ценно след акцията на САЩ.

„Това показва, че рисковете, свързани с предоставянето на MQ-9 на Украйна, са приемливи – и са компенсирани от предимствата на платформата, която може да остане във въздуха повече дни и да извършва разузнаване на големи разстояния“, се казва в статията.

Авторите продължават: „Администрацията на Байдън изгради политиката си спрямо Украйна въз основа на собствените си опасения за това как ще реагира руският президент, но катастрофата на дрона е последното доказателство, че Путин е готов да поеме всякакви рискове, които смята, че могат да му се разминат.“

„Байдън може да предпочете да я остави без последствия и да се задоволи със собствената си сдържаност. Но няма да му харесат решенията, които ще трябва да вземе, ако Русия ескалира и свали самолет, управляван от американски военни пилоти“, заключава вестникът.

ПРОЧЕТИ

Back to top button