ОБЩЕСТВО

Заблудите за магнезия

Интервю с проф. Георги Момеков, д.ф.н., председател на Българското научно дружество по фармация

С такава популярност се сдоби магнезият през последното десетилетие, че усещането ни е сякаш за него знаем толкова, колкото и за киселото мляко например. Знаем, че е полезен и за какво помага, но едва ли някой е допуснал възможността, че сме изпаднали в заблуда за най-важното – ние всъщност не знаем какво пием.

Умишлено насадено или не, неведението ни поставя в неизгодно положение да правим избор със „затворени очи“. За да разобличи недоразумението, битуващо от години, се обърнахме не към кого да е, а към проф. д-р Георги Момеков. Той е председател на Българското научно дружество по фармация и ръководител на катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология“ при Фармацевтичен факултет на Медицински университет – София, но също така е и професорът, който никога не спестява истината.

Здравейте, проф. Момеков! Вярно ли е, че вземаме магнезий, но реално не знаем какво пием?

проф. Георги Момеков, д.ф.н., председател на Българското научно дружество по фармация

Здравейте! Да, вероятно отговорът ми ще шокира мнозина, но работата е там, че вече сме приели нещата около магнезия за кристално ясни, а те далеч не са такива. Смятаме например, че пием магнезий, а в действителност в устата ни влиза химично съединения, което може да съдържа между 15% и 60% чист магнезий. Изпиваме го и се надяваме тялото ни да го усвои, но често резултатът не покрива очакванията. Или казано накратко, не знаем нито какво количество чист магнезий пием, нито пък дали и доколко организмът ни ще го усвои. 

Това „тайни от кухнята“ на фармацията ли са?

Да, може и така да се каже. Но не е задължително човек да е изучавал фармация, за да разбере кой продукт ще му свърши работа. Той трябва да доставя адекватно количество чист магнезий, който се усвоява в достатъчна степен в тялото. Това си проличава по резултатите. Такъв магнезий бихме могли да наречем силен магнезий.

А кой е най-силният магнезий?

Разработването на „най-силния магнезий“, както вие се изразихте, отдавна е предизвикателство във фармакологията* и фармацевтичните науки изобщо. Наскоро група френски колеги постигнаха забележителен успех в тази посока, създавайки т.нар. маслен магнезий, който у нас е известен с името MagCombo (Магнезий комплекс). При разработката му те взели магнезиевото съединение, което съдържа най-високо количество чист магнезий, и го поставили в маслена среда, осигуряваща максимална бионаличност – т.е. усвояване на приетото активно вещество. Така не просто гарантирали, че с MagCombo приемаме достатъчно количество чист магнезий, но и осигуряваме неговото максимално усвояване в тялото, защото в посочената форма се постига до 92% усвояване на включеното активно вещество. Това е с цели 35% повече, отколкото то успява да усвои от твърдите форми, каквито са таблетки и другите конвенционални дозови форми. За производството на продукта е използвана иновативната, патентована технология за капсулиране LICAPSTM, която позволява включването на дефинирани количества течности в твърди желатинови капсули. По този начин препоръчваното количество магнезий за дневен прием е удобно дозирано в една капсула. Количеството полезни вещества, които всяка капсула MagCombo доставя в тялото, се равнява на това, което то би получило при поглъщането на 3 до 6 таблетки, съдържащи съединения с ниска степен на усвояване и оттам неадекватна биологична активност.

Кога да пием масления магнезий?

По своя състав MagCombo не е просто магнезий, а представлява магнезиев комплекс – той съдържа също така витамините В2, В6, В12 и С. Всички тези вещества са така дозирани, че всяка капсула задоволява дневните потребности на възрастен индивид. MagCombo е подходящ при широк спектър проблеми. Съдържащият се в него комплекс проявява положителен ефект за поддържане нормалната сърдечна функция, помага за елиминиране на крампите и оказва въздействие върху нервната система, особено при пренатоварване, стрес и емоционално напрежение. Приет преди лягане, той подобрява съня и спомага за пълноценна почивка.

Можете да откриете MagCombo в най-близката аптека до вас.
 

Повече информация за MagCombo може да намерите ТУК >>>

* Фармакологията изучава действието и употребата на лекарствата, разглеждайки взаимодействието между медикаментите и човешкия организъм.

Източник: MagCombo

*публикация

ПРОЧЕТИ

Back to top button