СВЯТ

Задава ли се вълна от фалити в…

Цените за ток и газ експлодират и обричат множество фирми на фалит. Сдружението на индустриалците в Германия съобщи, че почти всяко десето предприятие вече е намалило или дори преустановило производството си, пише „Дойче Веле“.

Хляб, кифлички, торти и сладкиши – „Ние сме класическа пекарна, каквото излезе от фурната, се продава веднага“, казва Тобиас Плац за фирмата си в малко градче, близо до Щутгарт. Семейният бизнес съществува от 1890-та година, а Плац е четвърто поколение майстор- пекар.

Съвсем наскоро е ремонтирал помещенията на магазина, така че клиентите сега могат да гледат през стъклената витрина как се приготвят печивата.

Тобиас Плац обаче не знае дали ще успее да задържи бизнеса си още дълго. В края на август получава писмо с новата сметка за газ. Вместо малко по-малко от 10 цента на киловатчас, сега трябва да плаща по близо 35 цента. Само за отоплението и топлата вода в пекарната се използват около 80 000 киловатчаса. Месечната сметка ще се увеличи от 721 на 2588 евро от началото на октомври. В тази сума дори не е включена енергията, с която работят фурните. За този разход Плац има договор на старите цени до края на годината.

360 процента увеличение само за газа

Фурните изразходват по около 120 000 киловатчаса газ годишно. Ако Плац плаща по 35 цента на киловатчас от 2023 година и за този разход, това ще е огромно увеличение на всичките му разходи. „Искаме да се говори за това, за да е ясно защо ще се наложи да увеличим цените и на продуктите си“, пише пекарят в социалните мрежи, където споделя и снимка от сметката си за газ.

Цените на електричеството и стоките също ще се вдигнат, пише още той и добавя: „Докъде ще ни доведе всичко това? Скъпи политици в Щутгарт и Берлин, кога най-сетне ще си отворите очите и ще направите нещо разумно?“.

Несъстоятелност: Всяка трета компания е застрашена

Този призив отначало остана недостатъчно зачетен от правителството на Германия. Пакетът от мерки, който беше одобрен от управляващите, е насочен основно към физическите лица, а бизнесът почти не е споменат. Отговорът на асоциациите за бизнеса е негативен. Зигфрид Русвурм, председател на Федералното сдружение на индустриалците в Германия, казва, че в пакета с мерки има „сериозни пропуски и недостатъци по отношение на фирмите“.

Сдружението се аргументира с резултатите от проучване сред промишлените предприятия. Данните от него показват, че за 58% от компаниите нарастващите разходи за енергия са „огромно предизвикателство“, а за 34% те могат да се отразят на съществуването им изобщо. През февруари само 23% са имали такива притеснения. По данни на Сдружението на индустриалците почти всяко десето предприятие в Германия вече е намалило или дори преустановило производството си.

Ако някоя фирма спре производството си, това често се отразява на редица други сектори от икономиката, както и на потребителите. Икономистите прогнозират, че Германия я очаква рецесия, сравнима с тази по време на пандемията от Ковид-19. Представителите на бизнес асоциациите са категорични, че правителството трябва бързо да предложи програми за облекчение на предприятията.

Министърът на икономиката и фалитите

Видимо притиснат до стената от критики бе германският министър на икономиката Роберт Хабек в предаването „Maischberger“ по германската телевизия ZDF. На въпрос дали се притеснява от масови фалити на германски фирми, Хабек безуспешно се опита да представи ситуацията като по-малко драматична, отколкото е. Министърът обаче така се обърка, че германците започнаха да се чудят знае ли Хабек разликата между обявяване на несъстоятелност и закриване на фирма.

Хабек все пак обяви, че ще има държавно подпомагане за икономиката. „Ще защитим германските компании и средния бизнес“, каза министърът.   Още през октомври ще има финансови компенсации за бизнесите, които са ограничили продукцията си. „Войната на Путин е и срещу нашата икономика“, каза министърът.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button