ОБЩЕСТВО

Арсенал втори в Англия, след успех срещу Ливърпул

Снимка: Pexels

Арсенал победи Ливърпул с 3:1 в дербито на 23-тия кръг на Висшата английски лига. 

Успехът на „артилеристите“ завърза битката за титлата и прекъсна серията от 11 мача без загуба на Ливърпул.

Арсенал бе по-добрият отбор на „Емиратс“ и заслужено стигна до успеха. Домакините започнаха с пределна агресия и мотивация и поведоха в 14-а минута.

Йодегор изведе сам срещу вратаря Кай Хаверц, вратарят Алисон спаси удара на германеца, но при добавката Букайо Сака не сгреши в опразнената врата – 1:0.

До почивката Арсенал контролираше събията на терена, но против хода на играта Ливърпул изравни след груба грешка в защитата на домакините. В добавеното време на първата част Гравенберх изведе Луис Диас, Салиба опита да гардира топката, вратарят закъсня, Диас успя да чукне топката, която се отклони от ръката на Габриел Магаляеш и влезе в мрежата. 

Така Ливърпул се оттегли при равен резултат на почивката, без да има точен удар към вратата на Арсенал.

Голът даде импулс в редиците на Ливърпул и през втората част играчите на Юрген Клоп започнаха по-активно. Мак Алистър на два пъти стреля опасно, но встрани от вратата.

Двубоят вървеше към реми, но в 67-а минута неразбирателство в отбраната на Ливърпул позволи на Мартинели да отбележи скъпоценния втори гол. Върджил ван Дайк опита да гардира топката за вратаря Алисон, който се размина в опита си да я изчисти и Мартинели се възползва от подаръка, пращайки топката в мрежата.

В 84-тата минута Кивиор пропусна чиста ситуация за трети гол след центриране на Йодегор, но оставен непокрит с глава прати топката право в ръцете на Алисон.

Две минути преди края Ливърпул остана с 10 души след втори жълт и червен картон за Ибрахима Конате.

В добавеното време Арсенал стигна до трети гол. Влезлият като резерва Леандро Тросар преодоля Елиът на левия фланг, нахлу в наказателното поле и с удар от малък ъгъл между краката на вратаря вкара за 3:1.

Арсенал заема второто място в класирането с 49 точки, две по-малко от лидера Ливърпул. Трети е Манчестър Сити с 46 точки и два мача по-малко.

ПРОЧЕТИ

Back to top button