ОБЩЕСТВО

Асен Григоров: Доган намира евроатлантизма на Пеевски за леко предозиран

Кадър бТВ

Журналист направи интересен коментар на поредна публична реакция на Делян Пеевски. 

Смешно е да се търси оставка на министъра за неизпратени покани. Това е протоколен гаф. Реакцията на Пеевски е по-интересният момент в случая.

Това е първата му публична акция след прочутото писмо на Доган. Тя е насочена срещу министър Тагарев. Никой няма съмнение в евроатлантическата ориентация на Тагарев. Доган казва в писмото, че светът е многополюсен, трябва да се съобразяваме. Едно от най-важните тълкувания, според мен, бе пропуснато: на Доган му идва леко предозиран евроатлантизмът на Пеевски.

Това коментира в интервю за „Лице в лице“ по бТВ журналистът Асен Григоров, пише novini.bg.

„Самият факт, че първата му акция е точно срещу този министър – правя връзка с това писмо“, добави той. 

По темата за наетите от „Продължаваме промяната“ американски лобисти, които да популяризират „положителните страни“ на България, Григоров коментира: „ПП са млада политическа сила. Имат нужда от това да разширят политическото си влияние в Европа и Америка – това са партньорите ни. В Америка има определен ред. За да направиш стабилни политически контакти, се минава през такива компании. Субсидията всъщност за това се дава на политическите партии: да разширяват влиянието си“.

Политическият анализатор Нидал Алгафари също не видя проблем в наетите от ПП лобисти. „Преди много години г-н Ахмед Доган се опита да вкара законопроект за лобизма в България. На всички ни е пределно ясно, че лобисти е имало, ще има и има. Трябваше да има закон и да е с правила. По тази логика трябва да се възмущаваме, ако се правят дарения с тези пари. Парите са дадени за партийна субсидия, за да се прави политика“.

Александър Симов пък посочи, че има дупка в законодателството и в този смисъл от „Продължаваме промяната“ не са направили нищо нередно. Според него, обаче, от партията е трябвало да кажат това, щом е „толкова хубаво“, а не да разбира за договора от САЩ, където са задължени да го обявят.

ПРОЧЕТИ

Back to top button