ПОЛИТИКА

Без контрол: Петков се сети и изпрати на Борисов меморандума, но…

„Приех критиката на Борисов и им изпратихме меморандума официално до техния зам.-председател на групата, отделно можем да им го дадем на ръка“, това обясни съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков, след като по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази негодувание, че меморандумът е пратен само на Мария Габриел, а не и на групата на ГЕРБ.

„Но той е прочел само първите два реда, а по-важната част е на следващата страница. Не става дума за подарък или делкане на регулаторите, а се казва ясно, че страните се отказват от излъчване на кандидати с ярък политически профил.

Реално трябва да се откажем от контрола. Малко е неестествено, защото например шефката на КЗК в момента е майка на депутат от ГЕРБ. Ние не искаме това да се случва занапред.

Призоваваме и Борисов да има тази смелост – заедно да направим така, че регулаторите да са изпълнени с независими и политически неоцветени хора. А равнопоставеността е като се гарантира, че двете страни имат право на вето и няма да има превес, а взаимно ще се контролираме“, обясни Петков.

„Хората трябва да започнат да разбират, че единственият начин да започне промяната е да сменим регулаторите с независими хора, на които никой не може да се обади“, допълни той.

Петков се съгласи с Борисов, че трябва да се излъчат отделно екипи с юристи, които да прегледат внимателно .

Този меморандум не е ултиматум, а започване на прозрачен начин, отворена наша позиция към ГЕРБ, за да стигнем до разбирателство“, обясни Петков. И допълни: „Накрая, ако всички се съгласим, има смисъл следващото управление. Защото ние не искаме да сме във властта само за  властта, а ако продължава промяната – автикорупционната, съдебната реформа  хората трябва да бъдат защитени“.

Всички българи в момента имат чувството, че независимо за кого гласуват, получават един и същи резултат. И това се случва, защото точно тези регулатори, служби, съдебна система – тя не зависи от избори. И ако сега нямаме смелостта като политически лидери да я променим, това ще бъде в ущърб на хората“, допълни Петков. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

ПРОЧЕТИ

Back to top button