ИКОНОМИКА

България оглави първо място в ЕС по този показател

България е на първо място сред страните от ЕС по ръст на продажбите на нови автомобили. През ноември в страната са регистрирани 3567 нови коли, което е увеличение с 54,2% спрямо същия месец на миналата година, показват данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили.

Средно за страните от ЕС ръстът при продажбите на нови коли през ноември е само с 6,7%, като за месец в страните от Общността са сключени сделки за 885,5 хил. автомобила, пише Труд.

Най-близо до нас по увеличение на сделките е Кипър, където само за един месец са регистрирани 1244 нови автомобила, което е с над 30% повече спрямо ноември миналата година. Топ три на страните с най-голям ръст се допълва от Гърция, където увеличението на регистрациите на нови коли е с 29,5% до 10 452 броя.

Ръстът на продажбите на нови коли в България до голяма степен се дължи на желанието на хората да инвестират парите си. Хората с добри финансови възможности предпочитат да купят нов автомобил вместо да държат парите си в банки при нулеви лихви.

Освен това колите постоянно поскъпват и, ако покупката на автомобил бъде отложена с няколко години, ще се окаже, че човек трябва да плати значително по-висока цена. За това допринасят и постоянно приеманите нови изисквания на Европейския съюз за еко характеристиките на автомобилите.

През периода от януари до ноември в страната са регистрирани 34 698 нови коли, което е увеличение с 30,1% спрямо същия период на миналата година, показват данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили. За целия период от началото на годината страната ни влиза в топ три на страните с най-голям ръст на продажбите. На първо място е Белгия с 32%, а на второ е Хърватия с 31 на сто.

В България новите бензинови автомобили продължават да са най-търсени. За 11 месеца са регистрирани 27 552 нови бензинови коли, като те представляват 79,4% от всички сключени сделки.

Продажбите на нови бензинови автомобили са нараснали с 27,7% спрямо миналата година. Дизеловите автомобили са на второ място в предпочитанията на хората. От януари до ноември в страната са регистрирани 4501 дизелови коли, като те имат 13% дял от сключените сделки. При дизеловите коли ръстът в продажбите е с 15,8% на годишна база.

Най-голям ръст на продажбите има при плъгин хибридите (Plug-in, PHEV). Но те имат най-малък дял от общия брой продажби на нови автомобили. От януари до ноември в страната са регистрирани 331 нови плъгин хибридни автомобила, което е с близо 165% повече спрямо същия период на миналата година. Но тези автомобили имат под 1% дял от продажбите в страната.

На второ място по ръст са чисто електрическите автомобили. За 11 месеца в страната са регистрирани 1660 електрически коли, което е увеличение с над 131% спрямо периода от януари до ноември миналата година, когато регистрираните коли на ток са били само 718 броя.

Делът на електрическите коли нараства до 4,8% от всички продажби през първите 11 месеца на настоящата година. Увеличават се и продажбите на хибридни автомобили, но и те имат сравнително малко присъствие на пазара в страната, като от януари до ноември са под 2% от общия брой на продажбите на нови коли.

ПРОЧЕТИ

Back to top button