ОБЩЕСТВО

Български лекар съсипа вендинг машините за лекарства

Кадър БНТ

Български фармацевтичен съюз е против идеята да се поставят вендинг машини с лекарства на локации, различни от аптечната мрежа.

Това каза Васил Ходжев от Управителния съвет на Български фармацевтичен съюз в “Денят на Фокус“ по Радио “Фокус“. “Предложението за откриване на възможност да се поставят вендинг автомати с лекарства е направено от работна група на МЗ и дава доста оскъдна мотивация. Те твърдят, че това би могло да реши проблема с достъпа на хората от малките населени места до лекарствени продукти“.

Става въпрос само за лекарства без рецепта. В момента вендинг автоматите са законни само на територията на аптека, уточни Ходжев. “При исканата промяна е вписано, че може да се узакони поставянето на вендинг машина за лекарства на всяко място, желано от търговец. Това не е първи опит за въвеждането на такъв тип търговия. Не е добре за никого едно такова решение да се осъществи“, смята БФС.

“Важно е да поставяме пациента в центъра на здравната услуга. Това, което той би получил от вендинг автомат, по никакъв начин не го поставя в центъра на необходимите здравни грижи.

Лекарствата са специфична стока – за продажбата ими имаме цял отделен закон. Като ги поставяме във вендинг машина, ние ги приравняваме към продажбата на шоколадчета и кафета. Въпреки, че лекарствата, които биха се предлагали там, биха били без лекарско предписание, това не означава, че те не съдържат странични ефекти. В този случай би се прескочила ролята на фармацевта като консултант, която е изключително важна“, подчета той. Според Ходжев, фармацевтът е гарант за здравето на пациента при отпускане на тези лекарства.

Достъпът на деца и хора с психични проблеми до вендинг машини е голям риск при въвеждането на свободен достъп до вендинг автомат с лекарства, предупредиха от БФС.

“Дали наистина РЗИ биха контролирали 100 машини в дадена област, например? Звучи ми абсурдно. Как ще се проверява всяка машина, дали лекарствата вътре отговарят на заложените критерии? Контролът върху лекарствата в аптеката лежи върху магистър-

фармацевт, който внимава за тяхното приемане и отпускане. Кой ще осъществява този контрол при вендинг машините?“, попита риторично събеседникът.

Трябва да отбележим, че от декември миналата година функционира Национална аптечна карта, която открива местата, където има недостиг на аптеки и здравни услуги. В община Благоевград от миналата година е възстановена дейността на аптеки с нощни дежурства. Общината там плаща нощните дежурства на аптеките, които искат да дават нощни дежурства, поясниха от УС на БФС.

“Различни лекарства отсъстват от пазара по различни причини. Понякога осигуряването им става благодарение на държавата и това трябва да става по законен ред. Хората не би трябвало да ходят да си търсят лекарствата без консултация. Често пациентите търсят лекарства, които имаме на пазара, но са под различни търговски имена. Тук е отново ролята на фармацевта като консултант“, каза още Васил Ходжев.

ПРОЧЕТИ

Back to top button