ОБЩЕСТВО

Войната за Ивицата Газа няма край! Израел с ключов ход срещу “Хамас“, а САЩ…

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) обявиха в социалната медия X, че техни войници са нанесли удар по оперативния щаб на Хизбула в Ливан.

Според публикацията няколко бойци на групата, които се приближили до „периметровата ограда от ливанска територия по границата в района на Метула“, са били открити и израелските сили са стреляли по тях.

Освен това ЦАХАЛ отбеляза, че четири ракети са преминали на територията на Израел и от Сирия, като добави, че те са атакували източниците на обстрела, както и военна позиция на сирийската армия.

Освен това израелската армия публикува нови данни за обширната система от тунели на палестинското ислямистко движение „Хамас“ в северната част на ивицата Газа, предаде ДПА.

Площадът в центъра на град Газа е имал решаваща роля, съобщи вчера армията. Според Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) оттам под земята са били достъпни офисите и апартаментите на политическото и военното ръководство на „Хамас“.

Израел с най-шокиращото откритие в Ивицата Газа, гледката е смразяваща ВИДЕО

След превземането на район в град Газа са били разкрити допълнителни подробности за „стратегическия маршрут на тунела“, заяви израелската армия.

Освен стълби, асансьори също са давали възможност за спускане в подземната система. На някои места са открити храна, вода и електрическа инфраструктура.

Според ЦАХАЛ по този начин терористите на „Хамас“ са могли да избягат, както и да останат в скривалищата си за по-дълъг период от време.

Твърди се, че мрежата от тунели е била използвана от високопоставени служители на организацията – Исмаил Хания, Яхия Синвар, Мохамед Дейф и други, за да контролират операциите на „Хамас“.

Тези информации не могат да бъдат проверени чрез независими източници, отбелязва ДПА.

В същото време правителството на палестинското движение „Хамас“ обяви, че от началото на войната на 7 октомври израелските военни операции в ивицата Газа са отнели живота на най-малко 20 000 души, предаде Франс прес.

Сред загиналите са най-малко 8 000 деца и 6 200 жени, се казва в изявление на пресслужбата на управляващото в Газа правителство на „Хамас“, като се допълва, че 52 600 души са били ранени.

Гласуването в Съвета за сигурност на ООН на резолюция, целяща подобряване на катастрофалната хуманитарна ситуация в Газа, отново е отложено, този път за утре, съобщи постоянният представител на Еквадор – държавата, която председателства съвета този месец.

„Съветът за сигурност се съгласи да продължи преговорите днес и да даде повече време на дипломацията. Председателството ще пренасочи гласуването за утре сутринта“, заяви Хосе Хавиер де ла Гаска Лопес Домингес пред медиите в края на консултациите при закрити врата.

А от своя страна на фона на нарастващия брой жертви сред цивилното население в сраженията в ивицата Газа държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова Израел да измести фокуса си към фаза с по-малка интензивност и да води „по-целенасочени“ военни операции, предаде Ройтерс.

Според Блинкън израелските операции трябва да бъдат насочени повече срещу лидерите на „Хамас“ и тяхната инфраструктура.

„Очакваме да видим и искаме да видим преминаване към по-целенасочени операции с по-малък брой сили, които наистина са съсредоточени върху справяне с ръководството на „Хамас“, с мрежата от тунели (под Газа – бел. ред.)“, каза вчера американският държавен секретар.

Ако това е стратегията на Израел, „вредата, нанасяна на цивилното население, също ще намалее значително“, допълни Блинкън.

Правителството на САЩ за първи път отправи това искане миналата седмица след посещението в Израел на съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Според здравните власти в ивицата Газа, които са контролирани от „Хамас“, броят на загиналите цивилни жители е достигнал почти 20 000 души. Различни агенции на ООН смятат тази прогноза за достоверна, дори и предпазлива, отбелязва ДПА.

Но израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че не може да има преждевременно спиране на военните операции срещу „Хамас“, като отново се зарече да унищожи всякаква съпротива на палестинското ислямистко движение.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

ПРОЧЕТИ

Back to top button