ИКОНОМИКА

В Бургаско са в ужас: Затварят ни летището, бламират летния туристически сезон

„Фрапорт туин стар еърпорт“ АД смята да затвори летище „Бургас“ за шест месеца през 2025 година, за да „извърши планов ремонт“. По това време всички полети ще бъдат насочени към другия терминал, който се концесионира от компанията – летище „Варна“, пише Флагман бг.

Това стана ясно днес на Националния форум за авио/транспортна свързаност и туризъм, който се проведе в Интерхотел „България“.

На срещата присъства изп.

директор д-р Франк Кванте, който бе лаконичен. Отказа да говори пред медиите, а пред участниците на срещата за пореден път се похвали с инвестиционната програма.

Той твърдеше, че е ангажиран и след кратката презентация си тръгна, без да отговори на нито един въпрос, а питанията към него бяха много.

Според Кванте Южното Черноморие не било интересно за туристите и сезонът постепенно се свивал. Заради това нямало интерес към целогодишни полети към Бургас.

От презентацията му обаче за пръв път стана публично известна една смущаваща тенденция – летище „Бургас“ лека-полека се обезкървява. Трафикът е паднал с 36 % от 2019 година насам.

Това е част от презентацията на д-р Франк Кванте и показва, че туристопотокът на летище Бургас е намалял с 36 % за четири години. Във Варна, където има над 10 целогодишни линии се е увеличил драстично

Представители на авиокомпании, които присъстваха на семинара сигнализираха и за друг проблем – че в Бургас нямало екипи, които да обслужват по-големи самолети и заради това всички желаещи били насочвани към Варна.

Към северния град изцяло са били ориентирани и турските авиолинии, които са имали интерес да открият авиовръзка между Бургас и Истанбул.

„Имахме кореспонденция, съществуваше начален интерес и смятам, че ако се случи ще отвори много врати, защото ще свърже Бургас с едно от най-големите летища в света.

Идеята беше това да се случи през следващия сезон, но за съжаление не може да влияем на концесионера на бургаското летище кога да прави ремонта си, защото те обявиха, че ще затворят летището за доста по-дълъг срок.

Общината прави всичко възможно, но винаги опира до концесионера“, каза Манол Тодоров, зам.-кмет на Бургас по бюджет и финанси.

 Той съобщи, че вече са проведени разговори с Министерството на транспорта и Министерството на туризма, откъдето ще се очаква съдействие, за да убедят „Фрапорт“ да вземе друго решение.

Форумът бе изключително полезен за туристическия бранш

Изп. директор на летище Бургас Диян Димов и Явор Жеков, член на УС на БСК

Областният управител Пламен Янев с общинския съветник Иван Иванов и общественикът Йордан Иванов (вдясно)

Кметът на Приморско Иван Алексиев напусна гневен срещата 

Кметът на Приморско Иван Гайков е притеснен от действията на концесионера на летището, защото това може да съсипе целия летен сезон

 

 

ПРОЧЕТИ

Back to top button