ПОЛИТИКА

Голямо решение за бъдещето на държавата, ето за кого се отнася

Назначенията в регулаторните органи ще са след ротацията, дотогава няма да се водят дори преговори за разпределението на важните постове в държавата, заявиха от ръководствата на парламентарните групи, участващи във властта, пише Труд бг.

Причината са опасения, че кадруването и претенциите за различните позиции в ключови институции, могат да взривят отношенията между ГЕРБ-СДС и ППДБ и вместо до първоначално договорената смяна на премиери, да се стигне до предсрочни избори.

Става дума за над 70 изборни позиции в регулаторните органи, за които сегашните членове и ръководители са с изтекли мандати.

В момента в ППДБ тече подбор на кадри и за всяка позиция в регулаторите се събират по 2-3 кандидатури, за да може после от тях лидерите на формациите Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов да изберат номинациите, които да сложат на масата при преговорите с ГЕРБ-СДС.

Все още няма дори формула, по която да се разпределят постовете, знае се само, че и ДПС ще участва в раздаването и одобрението на позиции, защото част от длъжностите се изисква мнозинство от 2/3 гласували депутати.

Като пример за подялба се посочва постигната договорка в БНБ, Там ГЕРБ държаха да остане Димитър Радев за управител, а ППДБ предложиха заместниците му Андрей Гюров и Петър Чобанов.

Днес още преди обяд депутатите от ПП се събраха за обсъждане на предстоящия политически сезон, както и на кандидатурата на Атанас Атанасов за председател на Народното събрание след ротацията.

ПП не са щастливи от игнорирането на Никола Минчев за поста. Поставен бил въпросът защо след като партията на Атанасов има само 9 народни представители, той трябва да се пенсионира като председател на най-важния пост в държавата.

Обяснението дойде от поет ангажимент на Кирил Петков към Атанасов, като компенсация, че няма да го издигнат за конституционен съдия. Депутати от ПП издадоха лаконично и причината Атанасов да се размине с Конституционния съд – “Лена Бориславова не беше съгласна”.

Пенсионираният съдия от ВКС Борислав Белазелков е кандидатурата на ПП-ДБ.

Най-големите страхове в коалицията са свързани с очаквано решение на Конституционния съд, свързано с промените в Конституцията, тъй като след президента, Конституционният съд ще бъде сезиран и от “Възраждане” и ИТН.

В случай, че магистратите приемат мотивите за основателни, текстовете от шестата поправка ще отпаднат и до гласуването на нови, в основния закон ще останат празноти.

ПРОЧЕТИ

Back to top button