ОБЩЕСТВО

Две линейки обслужват 36 000 жители в 67 населени места

Снимка Булфото, архив
           
„Прекръстваме се, молим се и тръгваме“ – по този начин работят спешните медици в Сандански и района, където две линейки обслужват 67 населени места и над 36 000 жители.

Те сигнализират, че автомобилите са в лошо техническо състояние и настояват да получат високопроходима линейка.

2619 са сигналите, на които са се отзовали екипите на спешния център в Сандански през 2023 г. Спасяването на пациентите обаче зависи и от това дали линейките няма да ги оставят на пътя както често се случва.

„Аварират автомобилите, звъни се на екип, идва другият екип, взима пациента, транспортира се до лечебно заведение и съответно автомобилът се ремонтира на пътя“, разказва д-р Николай Лалев, временно завеждащ ФСМП-Сандански пред БТВ.

Спешните екипи трябва да се справят и с други предизвикателства. Такъв е случаят след катастрофа с няколко пострадали при Кресна.

„Валеше като из ведро, вътре в линейката течеше и си подавахме кофата с колежката, в която течеше доста мръсна вода. Течеше и върху пациентката, което не ти позволява да хванеш венозен път. Отгоре тече мътна вода, каква стерилност ще можеш да спазваш“, казва Валентина Джавалекова, ст. сестра във ФСМП-Сандански.
От здравното министерство казват, че филиалът разполага с пет линейки, като само една е в ремонт, а останалите са добро техническо състояние. Според шофьорите обаче три от колите са на между 300 и 500 хил. км. и пътуването с тях е опасно.

„Връщам се от Благоевград и при изпреварване на един тир спирачките на автомобила ми отказаха“, разказва Стоян Грозданов, ст. шофьор към ФСМП-Сандански.

Една от линейките е изключително стара, тясна и неудобна, прозорците не се отварят, няма чист въздух, нито работещ климатик. За да помогнат на пациента, понякога се налага, лекарските екипи да го прескачат.

За спешния център в Сандански има предвидена линейка с повишена проходимост, пишат от здравното министерство в позиция до bTV. Тя се очаква през март, когато трябва да бъдат доставени 37 високопроходими автомобила за спешна медицинска помощ за цялата страна.

Дотогава медиците от Сандански ще работят в сегашните застрашаващи живота условия.

ПРОЧЕТИ

Back to top button