ПОЛИТИКА

Депутатка от ПП-ДБ: След края на тази комисия трябва да хвърчат глави

Все още нищо не е ясно, казвам го честно и директно. Има отправени покани за преговори, ще видим. От наша страна има готовност да стартираме веднага с разговорите.

Това заяви в ефира на БНТ народният представител от ПП-ДБ Кристина Петкова на въпрос докъде могат да стигнат отношенията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в разпределението на властта.

„Ние сме отворени за разговор. Меморандумът беше първата стъпка и стабилна основа по всички теми, касаещи съвместно управление“, допълни тя.

Относно смяната на министри след ротацията Петкова настоя, че на първо време трябва да започнат разговорите на лидерско ниво и едва тогава да се говори за имена на министри. За поста на външен министър тя посочи, че не вижда проблем в това и Николай Денков, и Мария Габриел да имат „излаз“ до външната политика на България.

Излишно се вдига градусът на напрежение в момента. Апелирам да спрем да си общуваме през медиите и да правим гръмки заявки, нека вместо това да започнем да говорим на лидерско ниво, каза още Петкова.

По темата с руския гражданин Глеб Мишин и обвързаностите му с неправомерно предоставяне на българско гражданство Кристина Петкова призна, че вчера, по време на изслушването на заместник-министъра на правосъдието Георги Николов във временната комисия по този казус, са се чули доста притеснителни данни за схеми, които далеч надхвърлят личността на Мишин.

Тя съобщи, че експертите в Министерството на правосъдието са изпратили около 3300 преписки до прокуратурата заради съмнения за фалшиви документи. От държавното обвинение обаче не върнали отговор по нито една от тези преписки.

Преписките по същество от страна на ДАНС пристигат в президентството и нямам никаква представа какъв е механизмът и защо пристигат в президентската институция. По тази причина ще поканим членовете по Съвета по гражданство, в т.ч. и доц. Наталия Киселова като представител на президентството към Съвета по гражданство, уточни народният представител.

„Може би тази комисия ще се окаже много по-важна, отколкото смятахме в началото. Крайната ѝ цел ще бъде да предложи законодателна инициатива за промяна в Закона за българското гражданство. След края на тази комисия и след като бъдат осветлени всички схеми, трябва да хвърчат глави“, каза още тя.

По думите ѝ е налице заплаха за националната ни сигурност по линия на ДАНС.

ПРОЧЕТИ

Back to top button