ОБЩЕСТВО

Дончев разкри кой е развалил връзката ГЕРБ-ПП и как Петков…

Надявам се да няма хаос, нито криза. Има причина Борисов да поиска това, защото би породило недоверие в изборния процес.

Росен Желязков е ярка политическа фигура и щеше да има коментари, че ГЕРБ владее служебното правителство и вотът щеше да е поставен под въпрос. Това заяви зам.

-председателят на ПП ГЕРБ Томислав Дончев пред БНТ.

Според него политическите партии постоянно всяват съмнения в изборния процес и все по-малко хора отиват да гласуват. 

„Промените в Конституцията не са се случили с наши предложения. Тя не се променя за 2-3 месеца. Това са текстове, които трябва да са устойчиви в следващите няколко години“, каза още той.  

„След всички думи, които сме си изговорили в последните години с г-н президента, той има много дълъг опит със създаването на служебни правителства и вярвам, че ще се справи. Нека направи най-добрата преценка за служебен кабинет, който изглежда максимално неполитически“, обясни Дончев.  

„Ако претендираме да правим добър анализ, освен ситуацията в която сме, трябва да отговорим на куп въпроси защо стигнахме дотук. Дори да направите изящна конструкция върху нестабилна основа, няма как да остане права. Ако една връзка е станала невъзможна, кой е виновен – който я прекратява или който я е направил невъзможна“, попита той. 

Според него ГЕРБ има от какво да се страхува, защото ПП-ДБ имат наклон към политическото насилие и припомни, че са арестували лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

„Трябваше службите да станат по-ефективни и отчетни, както и прозрачни, но разговорът беше наши хора да станат началник. Това не е реформа. Не твърдя, че службите са на Радев, но той е назначил хората. Те са там, за да служат на народа. Какво отстъпване на територии“, каза той.  

Дончев не смята, че ГЕРБ е жертва на ПП-ДБ. 

Той обясни, че ГЕРБ иска кадровите промени да водят до по-голяма прозрачност и по-добри резултати. 

„Темата в каквато и да е конфигурация ще се появи само след няколко месеца. Дори опозицията трябва да има хора в регулаторите, за да има вътрешен контрол. Каквито и спорове да са манифестирани публични, темата беше една – овладяването на всички държавни системи, което не е добро за нито една партия“, заяви Дончев. 

„Ако ви кажа, че е възможно да водим разговори отново, ще ме попитате защо отиваме на избори. Трябва да сме по-балансирани и партньорски. Ние коментираме само кой с кого ще се сглоби. Критиката ми е, че резултатите са твърде малко на фона на приказките“, посочи той. 

Томислав Дончев цитира Петков и припомни, че той е правил интервю на Калин Стоянов за министър на вътрешните работи и заедно с Мария Габриел са го избрали. 

Той изтъкна, че има и добре свършени неща. 

„В момента, 2024 година, трябваше да сме влезли в еврозоната. Планът беше такъв. Основната тема е, че могат да се водят разговори чия е вината да не сме. Ние поемаме отговорност, че сме прекратили връзката, но от другата страна я направиха невъзможна“, каза Дончев.

„ГЕРБ беше в кризисен период и сме извлекли изводите си много ясно, но в това число мисля, че изводи трябва да си извлекат и другите. Да изолираш първия никога не води до устойчиво управление“, завърши той.  

ПРОЧЕТИ

Back to top button