ОБЩЕСТВО

Експерти: Цената на тока за битовите потребители ще остане непроменена

Снимка: Булфото

Цената на тока за битовите потребители ще остане непроменена независимо, че в страната се използа все повече електроенергия от чужбина, уверяват експерти, цитирани от БНТ.

Все по-тежко обаче ще става положението на въглищните централи, които вече не са конкурентоспособни. По данни на електроенергийният системен оператор близо 40% от тока у нас се произвежда от АЕЦ, следван от ТЕЦ-овете с 20 на сто и слънчевите централи, които също произвеждат една пета. Данните обаче са към обяд.

Вечер ситуацията е различна и недостигът се компенсира от АЕЦ, топлоцентралите и внос.

Според данните на Електроенергиен системен оператор, за първите 14 дни на тази година, производството на ток у нас е намаляло с 16%, а потреблението се е увеличило с 5 на сто.

За година, най-голям е ръстът на производство на възобновяемите източници почти 40 на сто, за сметка на базовите централи, които работят все по-малко.

Вносът на все повече ток не води до повишаване на цената.

„Вие ток имате ли вкъщи, имате, аз също имам ток, значи няма основание за притеснение, значи пазарът работи, не ни спира токът, плащаме си сметките и цената на борсата, когато не е енергийна криза е доста по-ниска от предишната“, заяви Виктор Минчев от Асоциация „Свободен енергиен пазар“.

„Борсата играе в наша полза, на потребителите, тя избира най-ниската цена на електроенергия. Търговците внасят най-евтината енергия, което им е най-изгодно“, каза д-р Иван Хиновски, председател на БЕМФ.

От бизнеса обаче отчитат траен ръст за цялата минала година.

„Въпреки успокояване на цените на тока особено в сравнение с 2022 година, средногодишната цена на пазара ден на пред за 2023 година е по-висока 2,2 пъти в сравнение с 2019 година“, обясни Кирил Домусчиев, председател на КРИБ.

Единственото, което е спасило компаниите от сериозна криза, е компенсаторният механизъм на държавата.

„Благодарение на него имаме предвидимост на разходите и възможност за планиране от страна на всички предприятия, компенсациите оказаха и необходимата защита на обществените потребители“, уточни Кирил Домусчиев.

Въпреки че засега няма притеснение на пазара на ток за цената и доставките, проблемите в българската енергетика са сериозни, обясниха експерти.

„Нашите ТЕЦ-ове, които други анализатори ни убеждаваха, че са устои на нашата система, не са конкурентоспособни. Дълги години правехме всичко възможно да не реформираме електроенергийния си сектор, но въпреки това имаме заделени пари по Националния план за възстановяване и устойчивост, които най-сетне ударно трябва да ги инвестираме в нашия електроенергиен сектор“, каза Виктор Минчев.

Това би довело и до намаляване на цените, изчислява Минчев.

„Другите държави, които инвестираха в евтини вита и имат достатъчно капацитет там, цената е много по-ниска и ние просто внасяме, защото ни е по-евтино в момента да внесем“, заяви Виктор Минчев.

Страната ни вече е изпуснала момента да инвестира в газови централи, които биха направили пазара по-конкурентен.

„Дори да построим сега газови централи, те няма да се изплатят за оставащите 15-20 години, защото се очаква те да бъдат заменени от водород, ядрена енергия“, обясни д-р Иван Хиновски.

Като възможности се очертава изграждането на повече възобновяеми мощности и батерии, но и там има червени лампички, смятат експертите.

„Много е лесно на инвеститорите във ВЕИ да кажат, че нашата енергия е евтина, но когато се вземат предвид системните разходи – това са милиарди, които е честно да бъдат включени да бъдат включени в техните инвестиционни разходи, тоест те трябва да поемат отговорност за развитие на мрежите“.

Проблем остава и рециклирането на ВЕИ съоръженията.

ПРОЧЕТИ

Back to top button