ПОЛИТИКА

Елена Йончева: Европа страда от липса на лидерство

В Европейския съюз ще има друг баланс на политическите сили – най-вероятно ще намалее тежестта на Европейската народна партия, на социалистите и демократите, и на либералите – трите групи, които сега определят дневния му ред. Ще се увеличи присъствието на крайната десница, но и на крайната левица. Причините за това са свързани с абсолютната неспособност на лидерите в Европа да се справят с проблемите. Това коментира евродепутатът Елена Йончева в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Брюксел, Антверпен, Нидерландия, Париж, Берлин от няколко дни са подложени на фермерски протести с искания за компенсации. Наред с недоволството от бюрократичните изисквания на общата селскостопанска политика и промените, които се налагат заради зелената сделка, част от причините са свързани и с безмитния внос на продукция от Украйна и увеличението на цените на енергоносителите заради войната, обясни тя. „Те казват – Европа отпусна 28 млрд. евро за военно подпомагане на Украйна, а за нас не може да намери средства“, сподели Елена Йончева и отбеляза, че само преди дни ЕС реши да отпусне още 50 млрд. евро за възстановяване на Украйна.

Бяха пропуснати много възможности Европа да играе ключова роля в предотвратяването и после в прекратяването на конфликта между Киев и Москва, е позицията на евродепутатът. Нямаше дебати в ЕС, нямаше дебати дори в Европейския парламент (ЕП). В последните месеци обаче има раздвижване. Най-вече германските колеги от нашето политическо семейство настояват Европа да бъде по-активна в намирането на решение за прекратяването на войната, каза тя.

Елена Йончева обърна внимание на шокиращото изявление на министъра на отбраната на Германия Борис Писториус, който прогнозира, че до няколко години ще има война между НАТО и Русия. И други политици и военни експерти говорят за такава опасност, каза тя. През януари шведският главнокомандващ Микаел Биден предупреди шведите психически да се подготвят за война.

Битката между институциите у нас отвлича вниманието от това каква позиция заема България по тази тема. Тук изглежда тази тема не се обсъжда. България трябва да направи всичко възможно, за да не участва в такъв бъдещ конфликт, включително и чрез предоставяне на своя територия, категорична беше Елена Йончева.

Според нея Турция е решена да не допусне милитаризация на Черно море. Конвенцията от Монтрьо ограничава навлизането на военни кораби на държави извън Черноморието през Проливите в мирно време. По време на военни конфликти Анкара има правото да затвори Босфора и Дарданелите за военни кораби. Както увери пред мен министърът на външните работи Хакан Фидан, Турция ще спази конвенцията, сподели евродепутатът.

Но все пак това не дава гаранции, че Черно море няма да се милитаризира. По време на Втората световна война България е асемблирала военни кораби за Германия.

В края на конфликта в Украйна, независимо как ще се развие, САЩ и Русия ще седнат на масата на преговорите и ще се разберат. Въпросът е къде ще бъде България, ако е участвала в него. Нека да си спомним Ялтенската конференция през 1945 г., когато Уинстън Чърчил на една салфетка предлага на Йосиф Сталин как да бъде разпределено политическото влияние в Източна Европа. Следващият път няма да ни има и на салфетка, каза Елена Йончева.

Попитана за участието си в следващите европейски избори, тя коментира, че не преговаря с никого. Концентрирана съм върху работата си в Европейския парламент, заяви тя.

Според Елена Йончева една от причините за промяната на баланса на политическите сили в ЕС, която се очаква, е свързана с миграцията. Досега Европа не можеше да се справи с този процес. Държавите членки, особено тези във вътрешността на съюза, мислеха, че това е буря, която ще отмине. Преговорите по политиките за миграцията продължават вече повече от десет години. През това време проблемите помогнаха за възхода на десните и крайно десните политически формации в ЕС.

Елена Йончева отговаря за преговорите между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета по Пакта за миграцията. Те са на финалната права, като очакванията са официалното му одобрение да приключи преди края на мандата на ЕП през юни. Той ще замени сегашния хаос, ще промени Дъблинския регламент, който е несправедлив за държави като България, каза тя.

Законодателството помага на държавите по външните граници като България, категорична е Елена Йончева. При миграционен натиск ЕС ще трябва да преразпределя не по-малко от 30 000 души годишно, да отделя поне 600 млн. евро в помощ на държавите и да предоставя експерти за справяне със ситуацията. Ще се увеличат проверките за сигурността по външните граници, ще се извършва скрининг на кандидатите за закрила, като тези, които са установени като рискови, ще се връщат по-бързо към страните на произход или трети страни. В случай на кризи и форсмажорни обстоятелства, броят на мигрантите, които ще се преразпределят в държавите членки няма да е ограничен.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

ПРОЧЕТИ

Back to top button