ИКОНОМИКА

Зам.-министърът на земеделието и храните посече фермерите

„Исканията на протестиращите фермери не са обективни“, това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Деян Стратев тази сутрин в ефира на БНТ.

Tой посочи, че проблемите в сектора не са от днес, а от десетилетия назад във времето.

„Част от претенциите са да получат в пълен размер „украинската помощ“.

Това в момента няма как да стане, защото миналата година те са я получили за цяла година, а сега ние имаме законодателна рамка само за 6 месеца. Ние нямаме право да разплащаме „украинска помощ“ след 30 юни“, посочи зам.-министърът на земеделието и храните.

Деян Стратев отбеляза също, че първи с тях се свързват от БАК.

„Част от земеделските производители казаха, че са обидени за това, че не сме ги потърсили и тях. Но ние направихме всъщност срещата с БАК, защото те ни потърсиха. След това дойде и финансовата претенция на асоциацията на зърнопроизводителите. Така се акумулира една голяма сума около 700-800 милиона, която ние в момента няма откъде да извадим“.

Зам.-министърът на земеделието и храните обясни още, че „чрез преструктуриране на бюджета на министерството на земеделието можем да осигурим в момента 150 милиона лева и те го знаят, които могат да отидат към направлението за „украинска помощ“.

„Сумата наистина трябва да бъде редуцирана. Това е наистина обективният показател, с който ние трябва да се съобразим. Затова ние преструктурирахме нашите разходи за 150 млн., които ще отидат за сектора с изключение на зърнопроизводството“.

Деян Стратев се позова на данните на НСИ, според които печалбите в сектора от 2018 година се увеличава.

„Така ние стигнахме до консенсус, че трябва да им поискаме данъчните декларации, за да видим в действителност имат ли загуби“, посочи той.

По отношение на исканите законодателни мерки, Деян Стратев каза, че тези „искания“ вече са заложени в законодателната програма.

Костадин Костадинов, председател на Българска аграрна камара, заяви от името на бранша за пълна готовност за тотална блокада на страната, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

„Готови сме за пълно блокиране на страната от понеделник идната седмица“, посочи още Костадинов.

„Протестните действия днес ще започнат в 10:00 часа в цялата страна на 85 точки в момента. Като очакваме да се увеличат“, добави още Костадинов.

По думите му през първия ден на протеста блокирането ще бъде 2 часа, втория ден за 3 часа и така до края на седмицата. Ако исканията им не бъдат изпълнени от бранша са готови за „пълно блокиране“ на страната от понеделник следващата седмица.

„В така предложената методика на изчисляването на загубите няма икономическа логика. Това нещо е несъвместимо“, посочи председателят на БАК.

Костадин Костадинов се надява „да дойде трезвият разум при управляващите и да обсъдим точно тези неща, които ни интересуват по какъв начин могат да се случат“.

ПРОЧЕТИ

Back to top button