ОБЩЕСТВО

Заснеха един от най-мистериозните китове в света

кадър: Нова тв

Турист  успя да заснеме Омура албинос – един от най-мистериозните китове в света. Кадрите са направени край тайландския остров Пукет в първите часове на новата година.

На видеото се вижда как огромният бозайник, който е от редкия вид ивичести китове Омура се приближава до лодка с туристи. Кадрите разкриват и че бозайникът е изцяло бял, което е още по-голяма рядкост в природата.

До момента не е известен друг подобен представител на вида. Албинизмът се дължи на генетична мутация, която се характеризира с липсата на защитния пигмент меланин в кожата и очите на бозайника, предава Нова тв. 

Огромният морски кит е най-редкият представител на вида си и учените не знаят почти нищо за него. Той се среща рядко в дивата природа като за последно такъв екземпляр е наблюдаван по крайбрежието на Мадагаскар.

Китовете Омура се появяват единствено в отдалечените региони и трудно се различават във водата, защото специфичният им синьо-зелен цвят ги прави трудно различими. Смята се, че Този вид не достига повече от 11 метра дължина и се смята за едно от джуджетата сред своите събратя.

ПРОЧЕТИ

Back to top button