ЛЮБОПИТНО

За добро здраве: 5 уникалните ползи на киселото зеле

Безспорно българинът е много добър (да не кажем най-добрият) в приготвянето на зимнина. Друг факт е, че деликатесът на зимата е киселото зеле.

То е не само вкусен компонент за традиционните български ястия, но е наистина богат ресурс на полезни вещества, които могат да подобрят здравето ни.

Освен това киселото зеле се включва в куп вкусни рецепти.

Така например преди време от jenata.blitz.bg споделихме как да приготвите уникално вкусна баница с кисело зеле и пиле.

Сега обаче ще поговорим за пет невероятни ползи, които киселото зеле предлага.

Ето кои са те:

Благоприятства храносмилането
Киселото зеле е богато на пребиотици, които са специфични видове фибри, подхранващи полезните бактерии в червата. Тези бактерии помагат за доброто храносмилане и абсорбция на хранителни вещества. Редовното консумиране на кисело зеле може да помогне за поддържане на баланса в микробиома на червата и подобряване на храносмилането.

Богатство на витамини и минерали
Киселото зеле е източник на важни витамини и минерали, като витамин С, витамин К, витамин А, витамин Б6, калций, магнезий и фолиева киселина. Тези хранителни вещества са от съществено значение за поддържането на здравето на имунната система, костите, кожата и много други аспекти на организма.

Антиоксидантно действие
Киселото зеле съдържа антиоксиданти, като кверцетин и бета-каротин, които помагат в борбата със свободните радикали. Тези антиоксиданти подпомагат предотвратяването на окислителни стресове в организма, които могат да допринесат за различни заболявания и стареене.

Подпомага здравето на сърцето
Киселото зеле може да допринесе за поддържането на здравето на сърцето. Високото съдържание на калий в киселото зеле може да помогне за регулиране на кръвното налягане, като намалява риска от хипертония и други сърдечно-съдови заболявания.

Подобрява детоксикацията
Ферментите, които се образуват по време на процеса на квасене на киселото зеле, могат да помогнат за стимулиране детоксикацията в организма. Този процес може да помогне за премахването на токсини и отпадъци, подобрявайки функциите на червата и органите за изтриване.

Добавянето на кисело зеле към вашето може да бъде вкусен начин да се възползвате от тези здравословни ползи. Не забравяйте обаче, че умереността е ключът към всяка здравословна диета, и консултирането със здравен специалист е важно преди да внесете значителни промени във вашия хранителен режим. / jenata.blitz.bg

Харесайте  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

ПРОЧЕТИ

Back to top button