ИКОНОМИКА

За излъскан имидж: Гъзарите луднаха по тези имоти, а цените в София съвсем полудяха

Апартаментите в София поскъпнаха с около 200 евро на кв. м за година. Средната цена на жилищата в столицата вече надмина 1800 евро на квадрат, при 1600 евро преди една година, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти, пише Труд бг.

Основен катализатор на пазара продължава да бъде новото строителство.

До голяма степен средните цени в различните столични квартали зависят от това какви имоти излизат на пазара и на какъв етап от строителството ги продават.

Това е причината за по-сериозни ръстове на цените в “Люлин”, “Манастирски ливади”, “Овча купел”, “Кръстова вада”, “Малинова долина” и “Банишора”, в които има по-наситено предлагане на апартаменти в нови жилищни сгради.

В района на “Лозенец” цените на жилищата са средно 2815 евро на кв. м, показват данни на компанията. Над 2000 евро за квадрат са и цените в “Кръстова вада” (средно 2190 евро). Много високи са и цените в “Младост” (средно 1910 евро), а малко по-ниски са в “Манастирски ливади” (1835 евро) и “Малинова долина” (1610 евро).

На пазара на имоти има равновесие между търсене и предлагане, пише в анализ на консултантската компания. Пазарът е спокоен и стабилен, като хората продължават да търсят промени и подобрения в начина си на живот.

През последните 12 месеца има видими промени в мотивите и нагласите на купувачите. Променя се и профилът на желаните имоти. На преден план излизат затворените комплекси и къщите, разположени в близост до големите градове.

Интересът към къщите продължава да бъде изключително голям. Цените на жилищата в момента са високи и купувачите търсят пресечната точка между немалката сума, която трябва да отделят за имот, и продукта, който би им допаднал най-много.

Много от хората, които разполагат с над 200-250 хил. евро за покупка на жилище, решават че просторът и комфортът на големия дом са водещи за тях.

И се насочват към избор на къща край града. Тенденцията е валидна както за малките населени места около София, така и за тези в близост до Варна и Пловдив.

Нараства интересът към къщи на север и на запад от столицата. Сред населените места, предизвикващи интереса на купувачите, са Храбърско, Мрамор, Божурище, Гурмазово, Пожарево, Пролеша и други, разположени в близост до пътя, водещ към Драгоман. Село Житен също попада в списъка на купувачите, интересуващи се от живот извън града.

Тези имоти са много по-достъпни в сравнение с къщи в населените места на югоизток от столицата. Но това не е единственото им предимство. Районът е равнинен, спокоен е, не е пренаселен и създава предпоставки за комфортен живот.

В същото време достъпът до София е относително бърз.

Инвестиция в имиджа
Търсят апартаменти в затворени комплекси
Купуват 5-6 имота

Купувачите са изключително информирани за състоянието на пазара.

Купувачите все по-често се ориентират към затворени комплекси с апартаменти. Те са привлекателни благодарение на луксозно изпълнение на строителството, съчетано с архитектурно впечатляващи общи части, целогодишна поддръжка и цялостната среда на живот, която предлагат, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти.

Много купувачи търсят затворена среда, която им дава сигурност и спокойствие, но и нещо повече – начин на живот. За немалко хора притежанието на имот в комплекс от висок клас и с утвърдено име е въпрос на престиж. За тях това не е само покупка на квадратни метри жилищна площ, а инвестиция в собствения им имидж, казват брокери.

Има и промяна в поведението на инвестиционните купувачи. Докато хората, които търсят дом за лично ползване, са водени от идентични мотиви във всеки един момент – да живеят в по-големи и уютни имоти, то някои от инвеститорите вече имат различен подход.

Има инвеститори, които търсят комплект от имоти – те разполагат с налични средства и търсят качествен нов жилищен проект, в който да купят 5 или дори 6 имота, от които да спечелят впоследствие.

Но по-голямо търсене има на жилища за собствено ползване, а в тези случаи купувачите най-често избират тристайни апартаменти. Затова именно при тях повишението на цените през последните 12 месеца е по-голямо.

Независимо от мотивите за придобиване на имот, купувачите са изключително информирани за състоянието на пазара. Те активно търсят и сравняват различни оферти. Склонни са да платят повече от предвиденото, ако видят, че даден имот е наистина качествен и отговаря на изискванията им.

ПРОЧЕТИ

Back to top button