ОБЩЕСТВО

Излязла е аутопсията на 2-г. дете в Търново, починало е от…

От болницата във Велико Търново сами са сигнализирали Окръжна прокуратура за случая с починалото 2-годишно дете. Това стана ясно от думите на директора й д-р Даниел Илиев.

„Детето е напуснало здравното заведение по настояване на родителите след като е било прието и лекувано с вирусна инфекция. Вечерта родителите му го нахранили и го сложили да спи.

През нощта е повърнало, аспирирало е съдържанието. На сутринта близките му го намерили с повърхностно дишане и незабавно го откарали в Спешна помощ.

В продължение на три часа били извършвани реанимационни действия , в които се включили двама реаниматори, педиатри и неонатолог.

Детето е било интубирано, а лекарите са установили, че в дихателните му пътища има аспирирано стомашно съдържимо. Въпреки усилията на лекарите, детето е починало“, обясни д-р Илиев пред „Борба“.

Той допълни, че е извършена аутопсия, която е доказала наличието на вирусна инфекция и на аспирацията.

„Чакат се и резултатите от хистологично изследване, които ще станат до седмица“, посочи още д-р Илиев.

Дейностите по разследването на случая са под ръководството на Окръжна прокуратура – Велико Търново.

„Досъдебното производство е образувано в сряда, във връзка с получен сигнал за починало в здравното заведение във Велико Търново дете на две години. По първоначални данни детето е било прието на лечение в болницата на 20 февруари и е било изписано на същата дата след подобрение и със съгласието на близките.

През нощта състоянието му силно се влошило и било откарано в спешното отделение, където въпреки положените от лекарите усилия, по-късно е починало“, обясняват от прокуратурата.

От държавното обвинение допълват, че незабавно е започнато следствено дело за причиняване на смърт по непредпазливост следствие на немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Извършени са неотложни действия по разследването – оглед, назначени са експертизи и е иззета медицинска документация.

Продължава активната работа по изясняване причините довели до смъртта на детето.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

ПРОЧЕТИ

Back to top button