ПОЛИТИКА

Контрера показа план с 6 точки, който ще сложи край на политическата драма в СОС

Общинските съветници от “Синя София” проф. Вили Лилков, Ивайло Йонков и Иван Сотиров и Карлос Контрера от ВМРО изработиха предложение до всички общински съветници за ясна и кратка формула, целяща временен избор на председател, съставяне на постоянните комисии за работата на СОС до разглеждане на бюджета на Столична община за 2024 г., който предстои да бъде внесен до 15 януари от кмета Терзиев. Това съобщи във Фейсбук Карлос Контрера.

Той припомня, че близо два месеца Столичният общински съвет се намира във фактически блокаж, който прерасна в политическа криза.

Ако не се намери формула за избор на председател и съставяне на постоянните комисии, тя може да се задълбочи, избуявайки във властови хаос. Първите податки за това се виждат вече ясно по улиците на София, пише „Труд“.

В момента в общинския съвет няма мнозинство, няма управляващи, никой не носи отговорност за нищо, продължава Контрера. “София и софиянци изгубиха близо два месеца в безплодни опити на първата политическа сила да проведе разговори”, пише съветникът от ВМРО.

Според Контрера изход от ситуацията много трудно може да бъде намерен, ако не се узрее за компромис и базово разбирателство поне конкретни теми да влязат за разглеждане в СОС. Ето защо съветниците от “Синя София” и ВМРО предлагат формула за преодоляване на политическия егоизъм и за започване на работа по реалните проблеми на София и столичани (каква е тя – виж по-долу).

Според съветниците от двете формации тази формулировката решава въпроса с опасността от плаващи мнозинства и не нарушава т. нар. “червени линии”, които големите партии начертаха помежду си в последните месеци.

При принципно съгласие да вървим по този път “Синя София” и ВМРО са готови да организират среща за разговори и консултации преди сесията на 11.01.2024 г. с всички представени в СОС партии и коалиции.

Предложение на “Синя София” и ВМРО:

Как да заработят на „Московска“ 33

1. Избиране временно на председател на СОС до приемането на Сборния бюджет на Столична община за 2024 г., след което той се оттегля от поста.

2. Структуриране на постоянните комисии и специализираните органи на СОС на пропорционален принцип, при даване възможност на всеки общински съветник за участие в три от тях.

3. До приемането на Бюджета за 2024 г. в дневния ред на заседанията на СОС се включват само доклади, които са единодушно подкрепени от членовете на Председателския съвет.

4. Изискваме от кмета на Столична община да внесе в СОС Програма за управление и реформи и нова структура на общинската администрация.

5. Изготвяне на Оперативна работна програма на СОС за 2024 г.

6. Задължително на всяко заседание се провежда изслушване на кмета на София по актуални въпроси като първа точка в дневния ред на СОС.

ПРОЧЕТИ

Back to top button