ЛЮБОПИТНО

Красота: Хипнотично ВИДЕО как изглежда сливането на две галактики

НАСА публикува кадри от сблъсък и сливане на галактики, заснети от телескопа „Хъбъл”, съобщи ЮПИ.

Апаратът показва компактна синя галактика, наречена  ESO185-IG013, която изглежда като част от сблъсък на галактики заради наличието в нея на млади и по-стари звездни купове. Сините компактни галактики  (BGC) са близки до нашата галактика с интензивно формиране на звезди.

От американската космическа агенция поясниха, че при наблюдение на ESO 185-IG013 с ултравиолетови и инфрачервени вълни са забелязани детайли от две различни галактики.

Начален Бонус до 1500 лв. за Онлайн Казино Игри от efbet!

Голям брой от звездните купове са едва на 3,5 милиона години – относително казано пеленачета в сравнение с възрастта на Вселената, поясниха от НАСА.

Многобройните млади звездни купове сочат, че ESO 185-IG013 е възникнала след неотдавнашен сблъсък и последвало сливане на галактики, уточниха от американската космическа агенция.

„Джеймс Уеб“ наблюдава галактики „тийнейджъри“, навлизащи в „пубертета“

Друго доказателство за тази версия е структурата на галактиката, която вероятно е възникнала от мощни взаимодействия на газ и прах при сблъсъка. Сливането е осигурило на системата много енергия за формиране на звезди – процес, който продължава и сега, посочиха от НАСА. Според експертите на агенцията звездите в галактическата система са с обща маса от повече от седем милиарда слънца и се намират на 260 милиона светлинни години от Млечния път.

ПРОЧЕТИ

Back to top button