ИКОНОМИКА

Кузман Илиев хвърли бомбата за данъците и каза коя класа ще бъде унищожена

Увеличението на данъците е абсолютно неизбежно. За това предупреди в ефира на БНР икономистът Кузман Илиев, който е и председател на обединение „България може“.

„За страна в борд е изключително опасно да има дефицит. В един момент може да не успяваш да плащаш заемите, които си взел, а това застрашава валутната стабилност“.

Експертът напомни, че още преди две години е започнал да отправя предупреждения, че ще се стигне до вдигане на налозите.

„Защото хазната е на червено. Вече ни се казва, че МВФ го изисква. Това е опит да се замаскира факта, че България дълго време водеше една неразумна политика по отношение на хазната“.

С ниските данъци ние правим дъмпинг на нашите европейски партньори, отбеляза още той.

„Ако ги вдигнем, с тази забатачена административна тежест, която имаме, ние губим конкурентни предимства.

Вървим към една все по-трудна за правене на бизнес среда. Ще убием средната класа“.

Той коментира решението на парламента да възложи на министъра на финансите в срок до 31 март т.г. да предприеме необходимите действия за покриване на оперативния дефицит във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, който е в размер на 1 млрд. лв.

„Очевидно има сериозен политически натиск към финансовото министерство и Асен Василев.

Днес Европа е в стагнация. Икономиката не се развива. Следователно не се ползва толкова много електроенергия и цената ѝ не е толкова висока. Виждаме как този фонд е декапитализиран.

Грешката е на системно ниво. Цяла Европа започна да произвежда все по-малко енергия. Причината е т.нар. Зелена сделка. Докато Китай, Индия и други се развиват и отварят мощности, Европа се самоубива. В България положението е трагично“, обясни той.

Кузман Илиев определи случващото се в управляващото мнозинство като „игра на нерви“.
„В началото Борисов може би имаше превес да поставя в неудобна ситуация партньорите си, но позагуби инициативата. Има едно надиграване. Но ако теглим чертата, няма да има особена разлика при едни изборни обстоятелства.

За България това води до пропуснати шансове. Исторически моменти се пропускат в енергетиката, във военното дело, в мигрантската тема, в Зелената сделка. Не се говорят важните неща, а такива, които са второстепенни.

Това се отразява на бизнеса. Създава се неблагоприятна среда на несигурност“.

Илиев посочи причината да създаде обединение „България може“.

„Всичко, за което говоря през последните няколко години, започна да се материализира. В един момент си дадох сметка, че трябва да направя нещо, а не само да го анализирам.

В момента нямам капацитет и ресурс да участвам в избори или да правя политически проекти. Извършвам идеологическа работа на терен. В последствие не изключвам възможността това да се превърне и в политически субект.

„България може“ няма кой знае колко скъпи инициативи, коментира той въпроса за финансирането на сдружението.

„На принципа на подкрепа от самите хора, от дарения. Стъпка по стъпка, за всяка една кауза се тества дали може да се намери прозрачен ресурс. Искам да е трудно, бавно, стъпка по стъпка и хората да видят, че може и така.

Събирам съмишленици, които да си дадат времето и енергията за каузата“.

Той не желае да бъде категоризиран през призмата на определенията „русофил“ или „русофоб“.

„Това е обидно. България трябва да е медиатор между Русия и Украйна и този конфликт да спре, защото ще ни помете. Това прави ли ме русофил, или ме прави българофил?

Уважавам американците, уважавам руснаците, но винаги напомням, че ние имаме наш интерес“.

ПРОЧЕТИ

Back to top button