ЛЮБОПИТНО

Къде са те сега: Беа от „Синьо лято” стана медсестра, а от “Таралежите се раждат без бодли“…

„Хайде, хапчета чудесни, никога да не порасна!” Това е вълшебното заклинание срещу порастване и превръщането от дете във възрастен, което знае само Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова, или казано иначе, просто Пипи Дългото чорапче, пише „Телеграф“.

Още през 1969 г. в родината на писателката Астрид Линдгрен е заснет не просто филм, а цял телевизионен сериал, в който в главните роли участват деца – Ингер Нилсон в ролята на Пипи, Мария Першон в ролята на Аника и Пер Сундберг в ролята на Томи.

Сериалът се оказва ракета носител на децата, тъй като и трите след това продължават с актьорската кариера.

Когато се снима в ролята на Пипи, Ингер е само на 8 години, а днес вече е на 64.

В ролята на луничавото момиче с немирните плитки тя участва в четири игрални филма и един телевизионен сериал. И макар след като пораства да учи за медицинска сестра, тя в крайна сметка отново се връща към актьорската професия.

През 1975 г. Ингер Нилсон е удостоена с отличието „Най-популярна личност в Швеция” за ролята си на Пипи Дългото чорапче. В ролята на приятелката на Пипи – Аника, участва Мария Першон.

Въпреки славата, която й донася тази роля, Першон не се блазни от актьорската кариера и затова след завършване на снимките на „Пипи”, тя никога повече не застава пред прожекторите и камерата.

Подобно на приятелката си, Ингер също завършва медицина и днес е социален асистент в дом за възрастни хора в Майорка. Като че ли най-малко се знае за момчето Пер Сундберг. След „Пипи” той се снима в още няколко филма. На 16 години обаче решава да приключи завинаги с актьорската кариера. Завършва бизнес училище и днес работи като мениджър в голяма международна компания.

Поразии

Друг запомнящ се детски филм с адрес Швеция, разбира се, е „Емил от Льонеберя”. Едва ли има човек, който да не си спомня палавото момче, което прави само поразии за ужас на татко Антон и мама Алма в компанията на сестричката си Ида, прислужницата Лина и ратая Алфред.

В ролята на малкия Емил през 1971 г. се превъплъщава 9-годишният Ян Олсон. И той също е изстрелян на върха и като дете се снима в още два филма. Самият той признава, че актьорската професия му се сторила страшно изморителна и затова той я зарязва.

Днес работи като системен администратор в IT компания и страшно се дразни, когато някой се обърне към него с името „Здравей, Емиле”.

Любимци

Сред култовите и незабравими детски сериали от годините на соца е и испанският „Синьо лято”. Едва ли има момче или младеж у нас, които тайно да не са били влюбени в Беа и да не са завиждали на останалите момчета от филма, имали удоволствието да се снимат с нея.

В ролята на Беатрис влиза Пилар Торес, която по това време е на 17 години. На снимачната площадка Пилар наистина намира любовта на живота си, но не сред останалите младежи актьори, а в лицето на един от операторите, за когото след приключването на снимките се омъжва. „Синьо лято” е първият и последен филм в кариерата на Пилар Торес.

След него тя никога повече не иска и да чуе за снимки. Днес някогашната Беа работи като медсестра в болница в Мадрид. Това, което може би мнозина не знаят, че другото момиче във филма, Деси – приятелката на Беа, в реалния живот е нейна истинска сестра.

За разлика от сестра си обаче Кристина Торес се посвещава на актьорската кариера и макар и никога след това да не успява да постигне славата от участието си в „Синьо лято”, тя е сред разпознаваемите актриси в Испания.

Преди да бъдат поканени от режисьора Антонион Мерсеро да участват в „Синьо лято”, сестрите са участвали в нашумялата телевизионна сапунка „Фортуната и Хасинта”. Какво се случва с останалите герои от култовия сериал?

Лидерът на младежката компания, Хави – Хуан Хосе Артеро, всъщност е единственият, който използва славата и се посвещава на актьорската професия и участва в 15 филма.

Наркотици

Съперникът му за сърцето на Беа, местният мачо Панчо – Хосе Луис Фернандес, след филма опитва музикална кариера.

Скоро обаче се забърква в скандали с наркотици, от който порок успява да се отърве доста трудно. Днес бившият Панчо се занимава със собствен дребен бизнес, като е собственик на верига от кафенета.

Третият младеж, който във филма се явява като умиротворител на Панчо и Хави, е Кике. Херардо Гаридо, който е избран за ролята, след филма се възползва от славата и известно време се снима в реклами.

След това обаче решава да се посвети само на образованието си. Завършва биология, работи в магазин за обувки и накрая се отдава на фотографията.

Едва ли има фен на „Синьо лято”, който да не е падал от смях от репликите на двамата „дребосъци” във филма. Мигел Ховен, който изиграва брата на Беа Тито, след „Синьо лято” се снима в още няколко филма.

След като завършва образованието си, работи като сервитьор, а от 2204 г. е рецепционист на хотел не къде да е, а в градчето Нарва, където е сниман самият филм. Мигел Анхел Валеро, който влиза в ролята на Пираня, симпатичният дебеланко, след като става известен, се снима в още два филма.

След това двамата с Тито правят опит за музикална и дори циркова кариера, но тя не е особено успешна. След като зарязва шоу бизнеса, Валеро се отдава на науката и достига до зам. ректорски пост в един от мадридските университети.

Арабела

Сред емблематичните детски телевизионни сериали отпреди половин век е и „Арабела”, продукция на чехословашката държавна телевизия. Любопитното е, че в главната роля в сериала влизат две актриси.

Първо за ролята на Арабела е избрана Либуше Шафранкова, с която започват снимките. След това обаче тя внезапно се разболява и се налага да се търси по спешност нейна заместничка. Ролята е дадена на Яна Нагьова, но проблемът при нея се явява силният й словашки акцент.

Затова в крайна сметка след дълго скубане на косите за режисьора Вацлав Ворличег не остава друго, освен да включи и двете в продукцията. На екрана се появява Яна, но по време на целия сериал зрителите чуват гласа на Либуше.

И по ирония на съдбата Либуше, която така и не се появява на екрана, продължава до края на живота си да се занимава с актьорство. А самата Яна, която остава в паметта на зрителите като принцеса Арабела, избира за свое професионално поприще оперното пеене и музика.

Внукът на Георги Димитров участва във „Войната на таралежите”

През годините на соца децата гледаха не само чужди филми. Не са малко и българските филми, които също са останали завинаги в съзнанието на малчуганите от онова време. Не е възможно тук да бъдат изброени всичките, затова ще се задоволим само с някои от тях.

Емблематичен български детски филм от онези години е „Таралежите се раждат без бодли”. Повечето от децата в него избират да тръгнат по актьорския и телевизионерския път. Сред тях са: Димитър Цонев – Любчо, Ивайло Джамбазов – Теди, Петър Пейчев – Денби, Андрей Слабаков – Кънчо, Кирил Петров – Кирчо.

Само няколко години по-късно излиза и своеобразно продължение „Войната на таралежите”, в който също участват цяла плеада малки актьори, повечето от които след това обаче не продължават с актьорството.

Димитър Ганев, изиграл ролята на Маляка, завършва право и работи като юрист. Морис Асса – Камен, и Асен Коцев – Тончо, живеят и се реализират в чужбина.

Борил Петров – Пантата, завършва медицина и става хирург. В лекарското поприще се изявява и Юлия, в чийто образ се превъплъщава Евгения Божинова. Единственият, който продължава да се занимава с актьорство и след като пораства, е Огнян Желязков – Сашо.

Въпреки участието във „Войната на таралежите” Желязков кандидатства цели пет пъти във ВИТИЗ и винаги е късан в последния път. Накрая е приет в специалността „Куклено майсторство”, където е в един клас с Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев.

След дипломирането си той участва в „Ку-ку”, „Каналето”, „Хъшове” и „Шоуто на Слави”. След това е изп. продуцент на игри и шоу програми по телевизията като „Руска рулетка”, „Господари на ефира” и „Биг Брадър”.

Вероятно за мнозина ще прозвучи шокиращо, но във „Войната на таралежите”, участва и внукът на комунистическия вожд Георги Димитров. Във филма Димитър Димитров играе ролята на Добролюб, син на разведени родители, който измисля всяка пакост на детската тайфа.

Благодарение на произхода си още преди началото на демокрацията Добролюб е приет да учи право в чужбина, макар и в социалистическата ГДР. В България се връща в 1992 г., но така и не работи по професията си. Зарязва правото и се занимава с реклама, но отново в сферата на киното и телевизията.

Някои от децата от „таралежовата поредица” участват и в други български филми. Ивайло Джамбазов, Кирил Петров и Петър Пейчев се снимат във филма „С деца на море”, където имат уникалната възможност да си партнират със самия Георги Парцалев – чичо Манчо.

Време за романтика

Истинска романтична легенда сред тийновете на 80-те години на ХХ век беше „Рицарят на бялата дама”. Главните герои Тодор Трънкаров, Димитър Ганев и Елена Шерцел толкова харесаха случващото се на снимачната площадка, че решиха да се отдадат на актьорската професия.

Това се случи и с актьорите от „Фильо и Макензен”. След като в 1979 г. изигра ролята на Фильо, Иво Златков продължи с актьорските си изяви и десет години по-късно е в актьорския състав на обявения за скандален филм „Маргарит и Маргарита”. „Колегата” му Григор Сотиров – Макензен пък е видян случайно на улицата от режисьора Димитър Петров, който си го „заплюва” на момента за бъдещата роля.

Трима влизат в ролята на дяволчето Фют

Макар и да няма славата на изброените дотук детски класики, филмът „Ян Бибиян” също не може да бъде пропуснат. Той е интересен с това, че в ролята на дяволчето Фют участват цели трима актьори: Маргарита Апостолова, Ваня Сивинова и Янко Гъделев.

А за ролята на Ян Бибиян е избран актьорът Микаел Дончев. Магията на киното и тук си казва думата и Ян Бибиян остава в света на снимачното изкуство.

Женята се насочи към икономиката

Сред любимите български детски филми от времето на соца няма как да пропуснем още и „Васко да Гама от село Рупча”, в който изгря звездата на актьора Иван Ласкин. Във филма участва и бившият зам.-министър Илия Лингорски, изиграл ролята на Женята.

В „Рицар без броня” пък Олег Ковачев играе ролята на Ваньо, попаднал в света на възрастните, в който прекалено много неща са необясними. Във филма малкият Олег партнира с Апостол Карамитев и затова не е чудно, че като пораства, си избира актьорската и режисьорската професия.

Миташки се премести в Испания

„Тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път.” Тази култова реплика, която днес знае и всеки възрастен, бил дете в годините на соца, е от филма „Куче в чекмедже”. В главната роля на Митко-Миташки се превъплъщава Веселин Прахов.

След известността, която той получава в този филм, малкият Веско участва в още няколко по-неизвестни днес филми. От 90-те години на ХХ век вече възрастният Прахов се мести да живее в Испания, където не се занимава с актьорство, а с IT технологии.

ПРОЧЕТИ

Back to top button