МИСТЕРИИ

Бедни ли? Рекордьори сме в ЕС по…

Пазарът на нови автомобили в страните от Европейския съюз нараства през миналия месец с 10,1 на сто на годишна основа (спрямо февруари 2023 г.). Това показват данните на Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA), огласени днес в Брюксел, пише Pariteni.bg.

Новите коли с бензинови двигатели са били най-продавани и през февруари 2024 г. в ЕС, следвани от хибридните модели.

На водещите пазари в ЕС намалява търсенето на автомобили с дизелови двигатели, с изключение на германския, отчита АСЕА.  

През миналия месец в ЕС са регистрирани 883 608 нови превозни средства.

Сред най-големите пазари в Евросъюза водеща по продажби е Франция (с ръст от 13 на сто), следвана от Италия ( 12,8 на сто) и Испания ( 9,9 на сто). И в Германия е регистрирано увеличение на броя на продадените нови автомобили ( 5,4 на сто).

През първите два месеца на 2024 г. европейският автомобилен пазар отчита повишение с 11,2 на сто на годишна база до 1,7 милиона реализирани единици.

В България през февруари са регистрирани 3608 нови автомобила, което представлява увеличение спрямо същия месец на 2023 г. (2291 нови коли).

Ръстът на годишна база е 57,5 на сто, като родният пазар е с най-голямо увеличение на регистрациите на нови автомобили в ЕС през февруари. През януари страната ни беше на второ място по динамика на пазара в ЕС.

През първия месец на годината у нас са били били регистрирани 3122 нови автомобила, сочат данните на ACEA. 

Микроблейдинг

ИЗТОЧНИК:Бедни ли? Рекордьори сме в ЕС по…

ПРОЧЕТИ

Back to top button