ОБЩЕСТВО

Майката на Даная ще съди „Пирогов“

Снимка Булфото

Интернет следи какво се случва след смъртта на младо момиче в най-известната ни болница.

Ани Стоянова, майка на починалата в „Пирогов“ Даная, ще заведе съдебно дело срещу болницата. Тя е категорична, че няма да чака втората проверка, назначена от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН), защото смята, че ще бъде като първата.

През май миналата година 15-годишното момиче почина в лечебното заведение, пише novini.

bg.

След поредица проверки, нарушения в работата на медиците от „Пирогов“ не бяха констатирани. Затова майката на Даная обяви, че няма да чака ново разследване на случая и ще съди болницата за „неглижиране, забавяне и липса на кадрова обезпеченост“.

От Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) съобщиха преди дни, че на 8 януари 2024 г. започва втора проверка по случая „Даная“. Проверката е по повод разпространени в публичното пространство съмнения в резултатите от първата проверка, целяща да установи фактите при лечението на детето. Съставът на екипа проверяващи ще бъде различен от служителите, извършили първата проверка, а от агенцията ще изпратят цялата документация, констативните протоколи и докладите от първата проверка на Главна дирекция “Национална полиция”, за да се установи достоверността на всички документи, предоставени от лечебните заведения. 

Стоянова изпрати отворено писмо до медиите в отговор на отворено писмо на болница „Пирогов“. В него Стоянова посочва, че подписалите писмото на болницата „или не са били компетентни да вземат животоспасяващи решения за Даная, тъй като не са се запознали с хематологичния статус на дъщеря ми, или се опитват чрез агресивна самозащита да намалят обществения натиск за изясняване на случая“. 

В отвореното писмо на „Пирогов“ се посочва, че през последните дни и месеци чрез социалните мрежи и някои медии периодично се правят внушения за пропуски в лечението на 15-годишно момиче, довели до неговата смърт в средата на 2023 г.

„Като лекари, борили се за живота ѝ по време на престоя в болницата, можем да заявим, че при момичето са положени всички възможни усилия и са използвани всички възможни средства, с които разполага съвременната медицина, за да се избегне този изход“, посочват още от „Пирогов“.

ПРОЧЕТИ

Back to top button